BIST 9.717
DOLAR 32,52
EURO 34,91
ALTIN 2.438,84
HABER /  EKONOMİ

Seçimler bitti iş dünyasının gözü yapısal reformlarda

Resmi olmayan sonuçlara göre seçimin kazananı belli oldu ancak işe dünyası bir an önce ülkenin en önemli meselesi olan ekonomiye odaklanma çağrısında bulundu.

Abone ol

Başta yurtiçi piyasalar olmak üzere her kesiminde milyonların merakle beklediği seçimler resmi olmayan sonuçlara göre netleşti. Seçimlerin bitimi ile iş dünyasından da ekonomi çağrısı geldi.

Dün uluslararası kredi kuruluşu Moody's Türkiye ekonomisindeki kırılganlıklara ve risklere dikkat çeken bir rapor yayınladı. Bu raporla birlikte seçimin bittiğini ve 4.5 yıl seçimsiz bir sürecin Türkiye'yi beklediğini bekleyen iş dünyasının temsilcileri bir an önce ekonomik reform dönemine girilmesi gerektiğini vurguladı.

Hızla hayata gerilmeli
Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) seçim süreci geride kalırken dernek olarak yatırım ortamının önceliklendirilmesini istediklerini belirterek, “Dileğimiz, ülkemizin önümüzdeki dönemde öncelikli olarak ekonomiye ve iş ve yatırım ortamının ilerlemesine odaklanması ve bunu sağlayacak yapısal reformların hızla hayata geçirilmesidir” açıklamasını yaptı.

TÜSİAD'dan serbes piyasa vurgusu
Patronlar kulübü TÜSİAD'dan yapılan açıklamada ise artık ekonomiye kalıcı çözümler bulunarak, serbest piyasa ekonomisinden taviz verilmemesi gerektiğine dikkat çekildi. “Bu bütüncül yaklaşım çerçevesinde, hukuk devletinin, özgürlüklerin ve bağımsız düzenleyici kurulları ile piyasa ekonomisinin güçlenmesi yönündeki tüm atılımlar Türkiye'nin demokrasisi, milli birlik ortamı ve küresel rekabet gücü açısından belirleyici önemdedir” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, “Hukuk devletinin, özgürlüklerin ve bağımsız düzenleyici kurulları ile piyasa ekonomisinin güçlenmesi yönündeki tüm atılımlar Türkiye'nin demokrasisi, milli birlik ortamı ve küresel rekabet gücü açısından belirleyici önemdedir” denildi.

Hedef dış ticarette fazla veren Türkiye
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, gelecek 4.5 yılda siyasi istikrarla birlikte, Türkiye ekonomisinde 2. ve 3. nesil reformlara odaklanılması gerektiğini kaydetti, Gülle, “Güçlü Türkiye, güçlü ihracat, güçlü ekonomi, güçlü insan kıymetleri, güçlü altyapı ve ihracat ekosistemi vizyonumuzla, Türk ihracat ailesinin temsilcisi olarak, 2019-2020 döneminde ihracatımızı 200 milyar dolar ve üstüne, ihracatçı sayımızı da 100 bine taşıyacağız. Hedefimiz, dış ticaret fazlası veren Türkiye” diye konuştu.

Yapısal reform dönemi
Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, demokrasinin kazandığına işaret ederek, “Turizm dünyasının temsilcileri olarak, her zaman istikrardan ve büyüyen Türkiye'den yana olduk. Şimdi 4.5 yıl seçimsiz dönemde hedefimiz, ekonomik istikrar ve kalkınmaya yönelik olmalıdır. Ekonomiye odaklanma zamanıdır. Ekonominin ve dolayısıyla sektörümüzün büyümesi, gelişmesi için elimizden gelen tüm katkıyı sunacağız” dedi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç ise “Hükümetimizin önümüzdeki 4.5 yılı ekonomiyi daha da güçlendirecek yapısal reform dönemi ilan edeceğinden eminiz” diye konuştu.