BIST 10.083
DOLAR 32,40
EURO 34,80
ALTIN 2.434,88
HABER /  POLİTİKA

Seçimde kim kazanır?

CHP lideri Baykal muhtıra yiyen parti oy kaybeder görüşünde. Can Dündar ise aksini söylüyor. Neden mi?

Abone ol

Herşey bitti söz millette. Sandık halkın önüne konulacak. Soru şu: Milliyet yazarı Can Dündar'ın tespitlerine göre AK Parti kazanır.

CHP'nin muhtıralar sonrası iktidar partilerinin oy kaybettiği görüne katılmadı. O halde Neden 27 Mayıs'tan sonra DP geleneğine oy verenler, 12 Mart'tan sonra tavır değiştirdiler?

AP'nin 1973'te oy oranının yüzde 30'a düşmesini askere ve devlete yanaşmasıyla açıklıyor. Yazar Baykal'a Ümit Cizre Sakallıoğlu'nun "AP-Ordu İlişkileri: "Bir İkilemin Anatomisi" adlı kitabı tavsiye ediyor. Peki kitapta ne yazıyordu:

"Yazara göre 12 Mart sonrasında AP, kişi hak ve özgürlükleri karşısında devlet otoritesini güçlendirmeyi amaçlayan ara rejimin sivil destekçiliğine soyunmuş, sola karşı askerle işbirliği yapmıştır. (s. 111)"

Bu nedenle CHP'nin ortanın solu söylemiyle 1973'te oy patlaması yaşadığını hatırlattı.

Yazar AK Parti'nin muhtıra karşısında mağdur ve mağrur durumda olduğunun altını çizdi ve bu havayla seçime gireceğini söyledi.. Yazar krizden çıkış yolu olarak özgürlükçü solu adres  gösterdi:

"Görünen köy karşısında çare, Genç Parti türünden müttefikler aramak yerine, 1973'ün Ecevit'i gibi askeri müdahalelere ve sağ politikalara karşı halkın safında duran özgürlükçü, yenilikçi bir sol çizgi değil midir?"