BIST 10.173
DOLAR 32,29
EURO 34,95
ALTIN 2.445,38
HABER /  POLİTİKA

Bülent Arınçın Köşk sevdası

16 Mayıs'tan sonra Köşk'e kim vekalet edecek? Arınç "ben" ısrarında ancak kendisi partisi dahi karşı görüşte.

Abone ol

Cumhurbaşkanlığı seçiminin “nafile turlarla geçiştirilmesi” eğilimi üzerine “vekalet” tartışması başladı. Meclis başkanı Bülent Arınç, "Sezer'in görev süresi 16 Mayıs'ta doluyor" iması ile Köşk'e kendisinin vekalet etmesi gerektiğini iddia etti.

Ancak Arınç'ın bu "köşk ısrarı" partisinden dahi taraftar bulmadı. Hukukçu olan AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ile Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Anayasa'ya göre Sezer'in görevde kalacağını söylediler.

GÖREV SEZER'DE OLMALI

NTV'de canlı yayına konuk olan Abdüllatif Şener, yeni cumhurbaşkanı seçilene kadar mevcut cumhurbaşkanının görevine devam etmesi gerektiğini söyledi. Şener, Anayasa'nın 102'nci maddesi uyarınca, yeni cumhurbaşkanı seçilene kadar mevcut cumhurbaşkanının devam etmesi hükmünün, mevcut duruma daha uygun düştüğünü belirtti.

GEREKÇE ÇOK AÇIK

Meclis Başkanı Bülent Arınç'ın kendine dayanak olarak gösterdiği Anayasa maddesi ise 106'ıncı madde... Bu madde de “Ölüm, çekilme veya başka bir sebeple Cumhurbaşkanlığı makamının boşalması halinde de yenisi seçilinceye kadar, TBMM Başkanı vekillik eder ve Cumhurbaşkanı’na ait yetkileri kullanır” hükmü bulunuyor.

Anayasa'nın 102’nci maddesinde ise şöyle deniyor: “Maddede belirtilen süre içinde Cumhurbaşkanı seçilemediği takdirde TBMM seçimleri yenileneceğinden, yeni Cumhurbaşkanı seçilinceye kadar görev süresi dolmuş bulunan Cumhurbaşkanı’nın görevinin devam edeceği hükmü maddeye eklenmiştir.”

HUKUKÇULAR NE DİYOR?

Prof. Dr. Hikmet Sami Türk: Meclis’in yeni cumhurbaşkanını seçememesi ve Anayasa gereği erken genel seçime gidilmesi durumunda, yeni oluşacak parlamento cumhurbaşkanını seçene kadar, Ahmet Necdet Sezer görevine devam eder. 102’nci maddenin son fıkrası net. Tereddütsüz Sezer devam eder.

Sami Selçuk (Yargıtay Onursal Başkanı): Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılamazsa, eski cumhurbaşkanı göreve devam eder. Seçimin yapılamaması boşalma sayılmaz ve TBMM Başkanı vekalet etmez.

Prof. Dr. Cem Eroğlu: 1961 Anayasası’na göre Cumhurbaşkanı ayrılınca, Senato Başkanı vekalet ederdi. Bu sürecin uzadığını gördüler ve ‘eski cumhurbaşkanı devam eder’ denildi. Bana göre de eski cumhurbaşkanı göreve devam eder. TBMM Başkanı’nın vekalet etmesi için ölüm, çekilme gibi boşalmaya yol açabilecek sebep olacak.//