BIST 10.164
DOLAR 32,22
EURO 35,02
ALTIN 2.454,29
HABER /  DÜNYA

İslamcı aday engellendi

Anayasa Mahkemesi kararı ve erken seçimi dünya konuşuyor. Yabancılar Gül'ün önünün kesilmesini böyle gördü.

Abone ol

Anayasa Mahkemesi'nin cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunu iptal etmesi ve ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın genel seçimlerin tarihinin öne alınması yönünde yaptığı çağrı, dünya medyasında geniş yer buldu. Birçok yayın kuruluşu, Erdoğan'ın erken seçim önerisinde bulunmasında, Anayasa Mahkemesi kararının önemli rol oynadığı yorumunu yaptı.

İNGİLTERE:
Times: "Mahkemenin kararı erken seçimi tetikledi" başlıklı haberde, yüzü Batı'ya dönük bir Türkiye için en iyi çözümün, hem orduya hem de İslamcılara uzak, laik bir cumhurbaşkanının seçilmesi olduğu belirtildi.
Financial Times: Erdoğan'ın erken seçim çağrısının, "İslamcı hükümetle orduya yakın laikler arasındaki meşruiyet mücadelesinin, seçmenlerin gözü önünde verilmesi için gereken ortamı sağladığı" ileri sürüldü.
Guardian: Mahkeme kararının baskı altında alındığı ve bu nedenle hükümet taraftarlarınca olduğu kadar, muhaliflerce de çok tartışılacağı görüşü dile getirildi.
BBC: Resmi olarak bağımsız olan Anayasa Mahkemesi'nin yoğun bir baskı altında aldığı kararın, ülkedeki kutuplaşmayı daha kötü bir hale getirebileceği yorumu yapıldı.

FRANSA:
Le Monde: Modern Türkiye tarihinde bir ilk olan cumhurbaşkanlığı seçiminin iptal kararının "laik elit" kesimi yatıştırabileceği vurgulandı.
Le Figaro: Anayasa Mahkemesi'nin aldığı kararla, "iktidardaki 'dinciler' ile muhalefetteki laikler arasındaki savaşta" muhalefetten yana tavır aldığı belirtildi.

İSPANYA:
El Pais: Mahkeme kararının, "Türkiye'nin ilk kez İslamcı bir cumhurbaşkanına sahip olmasını engellediği" belirtildi. Erdoğan'ın erken seçim çağrısının ise "siyasi krizi aşmak için enerjik bir hareket" olduğu yorumu yapıldı.
Mundo: Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunun iptal kararının ardından, erken seçim çağrısı yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, cumhurbaşkanlığı seçim sistemini değiştirmek için büyük çaba harcayacağını söylediğine dikkat çekti.

ABD:
New York Times: Anayasa Mahkemesi'nin kararının "İslamcı cumhurbaşkanı adayını engellediği" belirtildi. Dışişleri Bakanlığı görevindeki başarısına dikkat çekilen cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül için, "dikkatli bir Müslüman" ifadesi kullanıldı.