BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,12
ALTIN 2.308,97
HABER /  SEÇİM

Seçim sonuçlarını bilemeyen KONDA'dan flaş yorum

1 Kasım seçim sonuçları tahminlerini tutturamayan anket şirketlerinden KONDA'nın Genel Müdürü Bekir Ağırdır, AK Parti'nin yüzde 49'luk oy oranını MHP'ye bağladı; 'Kürtler seçime gitmedi ya da gidemedi' dedi.

Abone ol

1 Kasım seçim sonuçları üzerine araştırma yapan ve seçmenin nabzını tutan pek çok araştırma şirketi sınıfta kaldı.

Seçim sonuçları tahminleri gerçek sonuçlara yaklaşamayan anket şirketlerinden KONDA'nın Genel Müdürü Bekir Ağırdır, AK Parti’nin oylarının MHP’den dolayı arttığını belirterek, “Kürtler seçime gitmedi ya da gidemedi” dedi.

Ağırdır, 1 Kasım tekrar seçimlerine yönelik analizlerini Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) ve Türkiye Sosyal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı (TÜSES) tarafından Taksim’de düzenlenen “Kim kazandı? Kim kaybetti?” başlıklı panelde açıkladı. 1 Kasım’da seçime katılım oranına bakıldığında bu oranın batı kentlerinde çok yüksek olduğunu belirten Ağırdır, Kürtlerin yaşadığı kentlerde Kürtlerin sandığa gitmediğini ya da gidemediğini belirtti.

"ERDOĞAN KİTLELERİ KUTUPLAŞTIRDI, ŞİMDİ İYİ YÖNETİYOR"

'Erdoğan kitleleri kutuplaştırdı, şimdi iyi yönetiyor’ diyen Ağırdır, AK Parti’nin kutuplaşmaları çok iyi yöneterek iktidarda kaldığını ifade etti. Ünlü anketçi, toplumun birbirinden korktuğunu aynı zamanda yakınlaştığını, Erdoğan’ın önce grupları AK Partilileştirdiğini sonrasında da nefret duygusu yaratarak kutuplaştırmayı derinleştirdiğini söyledi.

"SEÇİMLERE KATILIM ORANI KÜRT İLLERİNDE AZ"

Dicle Haber Ajansı'nın (DİHA) haberine göre, Ağırdır, panelde, seçimlere katılım oranının Kürt illerinde az olduğunu vurgulayarak, "Bu seçimde Kürtlerin oyları AKP’ye gitti" yönündeki söylemin doğru olmadığını söyledi.

7 HAZİRAN VE 1 KASIM ARASINDAKİ FARK

7 Haziran’daki oylar ile 1 Kasım’da verilen oy oranlarını kıyaslayan Ağırdır, AK Parti’nin aldığı oyları 7 Haziran’da seçime gitmemiş oy kullanmamış insanlardan ve MHP’den aldığını ve bu oranın yüzde 4 olduğunu söyledi.

EMANET OYLAR KİMDEN GELDİ?

7 Haziran sornası en çok tartışılan konulardan biri olan 'emanet oy' kavramını analiz eden Ağırdır, emanet oyların HDP’ye sosyal demokratlardan değil Kürtlerden geldiğini belirtti. Ağırdır, CHP’nin de çok fazla oy kaybı yaşayan partilerden olduğunu belirtti