BIST 9.676
DOLAR 32,59
EURO 34,87
ALTIN 2.504,19
HABER /  POLİTİKA

5. parti MHP'den mi çıkacak?

Parti tabanından peşpeşe gelen istifalar, MHP'yi 5. parti tartışmalarının hedefine oturttu. Peki siyaset kulisleri 5. partiyle ilgili ne söylüyor? İşte hem iktidar hem de muhalefet kanadında konuşulanlar...

Abone ol

1 Kasım seçimleri öncesi Ankara'da en çok konuşulan siyasi senaryolardan biri, "5. Parti"ydi. Meclis'te temsil edilebilecek bu partinin AK Parti içinden çıkabileceği konuşuluyordu.

Ancak AK Parti'nin seçimi yüzde 49,5 oyla kazanarak yeniden tek başına iktidara gelmesi ve 317 milletvekili çıkarmasının ardından, "5. Parti" senaryosu hedefi değişti. 

1 Kasım seçimleri öncesi AK Parti’yi yüzde 47 bandında gösteren ve bu tahminle seçim sonuçlarına en yakın oranı veren A&G araştırma şirketinin sahibi Adil Gür, CNN TÜRK'te katıldığı bir programda şu ifadeleri kullandı:

"Görünen o ki şayet muhalefet partilileri 1 Kasım seçimlerini doğru okumazsa 5. parti muhalefetin göbeğinden çıkacak."

Gür ayrıca bu senaryonun "çok yakında" gerçekleşeceğini de iddia etti.

ADİL GÜR:Görünen o ki şayet muhalefet partilileri 1 Kasım seçimlerini doğru okumazsa 5. parti muhalefetin göbeğinden çıkacak.

 MHP MİLLETVEKİLLERİ İSTİFA EDECEK Mİ?

1 Kasım seçimlerinin en büyük mağlubu, oy oranı yüzde 16'dan yüzde 12'ye, milletvekili sayısı da 80'den 40'a gerileyen MHP'ydi. Seçimin hemen ardından '5. Parti'nin MHP’nin içinden çıkacağı' şeklinde yorumlar yapıldı.

Kimi uzmanlar ise bunu çok mümkün görmüyor. Onlardan biri de, Yeniçağ gazetesi yazarı Doç. Dr. Kürşad Zorlu.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Zorlu MHP listelerinden Meclis’e giren vekillerin tümünü tanıdığını ve hiçbirinin böyle bir oluşumda yer almayacağını söylüyor.

SETA (Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları) direktörlerinden Nebi Miş ise Meclis’te 1 Kasım’da ortaya çıkan aritmetik nedeniyle "5. Parti" iddialarının gerçekleşmesine çok ihtimal vermiyor.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop

BÖYLE GİDERSE MHP'DEN ÇIKAR

AK Parti'nin önemli kurmaylarından İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop ise öncelikle "5. Parti" senaryolarını doğru bulmadığını söylüyor. Şentop, siyasetin kendi rayında yürümesinden yana olduğunu, milletvekillerinin seçildikleri partilerde kalmaları gerektiğini vurguluyor.

AK Parti Bartın Milletvekili, Siyasi ve Hukuk İşleri Başkan Yardımcısı Yılmaz Tunç’un "5. Parti" senaryosuna tepkisi ise "safsata" şeklinde.

Tunç, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin seçim öncesi yaptığı "Siyaseti açmak, normalleştirmek için 5. parti meclis içinde kurulabilir. Geçmişte çok örnekleri vardır" açıklamasını hatırlatıyor ve ekliyor:

"5. Parti diyen, barajı aşamıyordu. Tabanını kaybetti MHP. Bu politikayla devam ederse, 5. Parti, MHP’nin içinden çıkar” diyor.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın

ANA GÖVDE HEP AYAKTA

BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın ise "5. Parti"nin kendi içlerinden çıkacağına yönelik iddiaları reddediyor. Bir sıkıntıları olmadığını söylüyor, 46 yıllık bir hareket olduklarını hatırlatıyor:

"Bünyeden kopuşlar olur, zaman zaman da olmuştur. Ama ana gövde hep ayaktadır. Ana gövdenin bitebilmesi için fikri anlamda son bulması lazım."

Olağanüstü kongreye de gitmeyeceklerini söyleyen Yalçın, "Bizimki olağan kongredir. Demokratik usulle yaparız kongremizi. Aday olmak isteyen varsa çıkar olur" diyor.