BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  SEÇİM

Seçim sonuçları kırsal kesim kime oy verecek?

7 Haziran Genel Seçimleri öncesi 'ucuz mazot' vaadiyle gündeme gelen kırsal kesim hangi partiye oy verecek?

Abone ol

Dünya gazetesi yazarı Ali Ekber Yıldırım, muhalefetin 'ucuz mazot vaadiyle' gözlerin çevrildiği kırsal kesimdeki seçmenin oy verme eğilimini bugünkü köşesinden analiz etti.

"Kırsalda yaşayanlar kime oy verecek?" başlıklı bugünkü yazısında Yıldırım, 'ucuz mazot' vaadinin sempatiyle karşılanmasına karşın iktidarın kırsal nüfus üzerinde büyük bir kozunun olduğunu yazdı.

Yıldırım'ın yazısında şunları yazdı:

"...Ucuz mazot vaadi çok cazip geliyor. Muhalefet partileri bu anlamda kırsalda bir sempati kazanmış görünüyor. Fakat, kırsalda yaşayanların büyük bölümü kısa vadeli düşünür.

Hükümet, 2014 yılına ait tarımsal destekleri seçim öncesinde ödüyor. Seçim öncesi 7-8 milyar liralık tarımsal destek ödemesi yapıldı. Bu çerçeveden bakılınca bir yanda verilen sözler, vaatler, diğer tarafta para ödemesi var. Köylülerin oy kullanmasında bu iki faktör büyük rol oynayacak. Kısa vadeli düşünenler, hakkettiği desteği seçim öncesinde ödediği için iktidar partisine oy verecektir. Uzun vadeli düşünen, geçmiş 12 yılın değerlendirmesini yapanlar ise muhalefet partilerine oy vermesi bekleniyor.
Genel anlamda iktidarın tarım politikasına karşı büyük bir tepki var. Ancak bunun sandığa ne kadar yansıyacağını tahmin etmek zor.

EKONOMİK FAKTÖRLERDEN ÇOK...

Kaldı ki kırsalda ekonomik faktörlerden çok, akrabalık, feodalite ve daha da önemlisi dini faktörler, hatta bölgecilik daha çok ön plana çıkıyor. Yaklaşık 20 yıldır tarım sektörünü yakından izleyen bir gazeteci olarak kırsalda yaşayanların, köylülerin söyledikleri ile oy tercihleri arasında büyük farklılık olduğunu söyleyebilirim. Bundan önceki seçimlerde üreticiler sokaklara döküldü. Karadeniz'de onbinlerce fındık üreticisi sokağa indi, yer yerinden oynadı. Türkiye sarsıldı. Fakat seçimde yüzde 65 oranında eleştirdikleri hükümete oy verdiler. Bu nedenle seçimde kime oy vereceklerini tahmin etmek kolay değil. Fakat, bu seçimde sanki bir şeyler olacak. Kırsalda da iktidarın oylarında bir düşüş olması sürpriz olmayacaktır.