BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Seçim ekonomisi sorgusu

IMF heyeti, gözden geçirme çalışmalarında, sosyal güvenlik reformuna ağırlık verdi.

Abone ol

 Edinilen bilgiye göre, bütçe çalışmalarını tamamlayan IMF heyeti, sosyal güvenlik reformu çerçevesinde, sosyal güvenlik kuruluşlarının 2007 yılına ilişkin finansman beklentileri konusunda çalışmalar yapıyor.

IMF heyeti çalışmalarında ayrıca, enflasyon hedeflemesi, Halk Bankasının özelleştirme süreci, Gelir İdaresi ve Gelir Politikası konularını da ele alıyor. Heyet, sosyal güvenlik reformu çerçevesinde, genel sağlık ve emeklilik sigortasına ilişkin gelişmeler ve sistemin birleşmesiyle ortaya çıkacak yeni finansman dengesini de görüştü. Heyetin, 20 Ekim'e kadar çalışmalarını tamamlaması bekleniyor.

SEÇİM EKONOMİSİ SORGUSU...

Öte yandan, IMF heyetinin temaslarındaki sorgulamaları, 2007 yılında en fazla seçim ekonomisi uygulanacağından endişe ettiklerini ortaya koydu. 2007'de genel seçimlerin yapılacağına dikkat çeken IMF heyeti üyeleri, gerek Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, gerekse bürokratlarla yaptıkları görüşmelerde, seçim nedeniyle önümüzdeki yıl bütçe ödeneklerinin aşılmasından korktuklarını dile getirdiler.

IMF'ciler, bu nedenle harcamalara sınır getirilmesini istediler. Maliye Bakanı Unakıtan ise IMF'cilere 2007'de programdan taviz verilmeyeceğini ve kesinlikle seçim ekonomisi uygulanmayacağını belirtti. Unakıtan'ın heyet üyelerine, ''Biz, ne diyorsak odur. Yüzde 6,5'luk faiz dışı fazlayı tutturacağız. Ödenek üstü harcamaya da kesinlikle izin vermem'' dediği öğrenildi. Kemal Unakıtan'ın personel giderleri dışındaki ödenek üstü harcamanın da ancak yeni bir Kanuni düzenleme ile yapılabileceğini söylediği ifade edildi. Bu arada yetkililer, memur maaşlarına yapılacak yüzde 4+4 ve yüzde 3+3'lük zamların yanı sıra, 2007 başından itibaren memur maaşlarının tümünün sosyal güvenlik kesintisine tabi tutulması nedeniyle ortaya çıkacak ek yükün sonucu, personel ödeneklerinde yüzde 17'lik bir artış durumu ortaya çıktığını bildirdiler.