BIST 9.685
DOLAR 33,89
EURO 37,60
ALTIN 2.809,65
HABER /  SEÇİM

Seçilemeyen MHP'li Durmuş Yılmaz ilk kez konuştu!

MHP’den 7 Haziran’da milletvekili olarak seçilen ancak 1 Kasım’da meclise giremeyen Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz, ilk kez konuştu.

Abone ol

MHP’den 7 Haziran’da milletvekili olarak seçilen ancak 1 Kasım’da meclise giremeyen Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz, seçim sonuçları hakkında günler sonra Hürriyet'ten Uğur Gürses'e ilk kez konuştu.

Hürriyet'in haberine göre Yılmaz, “Üzülmeye gerek yok, Uşak halkı üstüne düşen görevi yaptı. Siyasette algı neyse doğru odur. Ben 7 Haziran’dan sonra ülkede ortaya çıkan fotoğrafın kefaretini ödedim” yorumunu yaptı.

7 Haziran seçiminde MHP’den aday olarak Uşak’tan milletvekili seçilen, ancak 1 Kasım’da seçilmek için yeterli oyu alamayan Merkez Bankası eski başkanı Durmuş Yılmaz “7 Haziran’dan sonra ülkede ortaya çıkan fotoğrafın kefaretini ödedim.” dedi.

"ÜZÜLMEYE GEREK YOK"

Seçim sonucunu hakkında yorum yapan Yılmaz;  “Üzülmeye gerek yok; Uşak halkı üstüne düşen görevi yaptı. Bana 7 Haziran’da ‘seni biliyoruz, takdir ediyoruz’ dedi. 1 Kasım’da da, kişisel yönde kanaatimiz değişmedi ama sizin bizim beklediğimiz hizmeti veremeyeceğinizi düşünüyoruz, o nedenle oyumuzu geri alıyoruz dediler” dedi. 

PARTİDEKİ DURUMU DEĞİŞECEK Mİ?

 Durmuş Yılmaz, Süleyman Demirel’in bu konudaki yaklaşımını örnek göstererek açıklama yaptı.  “Siyasette daima var olabilmek lazım, bunun için de sağ ve sağlıklı olabilmek lazım, sonra ideallerinize bağlı olacaksınız. Türkiye’de bir değerler yozlaşması vardı, bu düzelinceye kadar, keyfi hukuk, kişiye göre hukuk evrensel değerlere ve normlara gelinceye kadar bunu sürdüreceğim” dedi.

Ben 7 Haziran’dan sonra ülkede ortaya çıkan fotoğrafın kefaretini ödedim”

 YÖNETİMDE DEĞİLİM

 Yılmaz, “insanlar omurgalı olmalı. Felsefi görüşler, inançlar bir gecede değişmez. Parti yönetiminde değilim ama gönlümden geçen, partilerin nüanslara rağmen ortak paydalarda olabilmesi, buluşabilmesidir. Özellikle evrensel değer ve normlar ortak noktalar olmalı” görüşünü savundu.

YILMAZ UŞAK HALKINA DARILDI MI?

Yılmaz, “Uşak halkına çok teşekkür ediyorum. 1 Kasım’da başka partilere oy verseler de, değer verdiklerini hissettirdiler. Benim gönlümdeki değerleri de değişmedi,” dedi..

Demirel’in deyimiyle “70 cent’e muhtaç” olunan dönemde, 1980’de Merkez Bankası’na giren, Özal’lı yıllarda Merkez Bankası’nda kurulan piyasaların teknik kalbinde yer alan, ‘çekirdekten yetişme’ merkez bankacı olan Durmuş Yılmaz 5 yıl başkanlık yaparak kuruma veda etmişti.

VATANDAŞ AŞ İSTİYOR

 7 Haziran seçimlerinde MHP’den aday olan Durmuş Yılmaz’ın Ankara siyaseti ile ‘tanışması’ da hayal kırıklığı ile başlamış. MHP’nin seçim beyannamesi ve taahhütleri hazırlanırken kimse Durmuş Yılmaz’a bir şey sormamış, işe dahil etme girişimi bile göstermemiş. Neyse ki 1 Kasım seçim beyannamesi hazırlanırken birkaç noktada katkısı olabilmiş.

AK PARTİ'NİN BAŞARISI...

AK Parti’nin 1 Kasım başarısının nedenini Yılmaz nasıl değerlendiriyor? Durmuş Yılmaz’a göre, “Vatandaş icraat istiyor, aş-iş istiyor. Ekonominin büyütülmesini istiyor. İktidar partisi, 7 Haziran sonrasındaki tablonun ortaya çıkardığı endişeleri çok güzel biçimde propaganda olanakları ile lehine çevirdi. Ben gelmezsem kaos olur dedi. Siyasette doğru; algı neyse doğru odur”.

SIRTINDA YÜKLE REFORM YAPILMAZ

Durmuş Yılmaz’a göre AK Parti başlangıçtaki temel değerlerine dönmedikçe, evrensel hukuk ve normlara saygılı hale gelmedikçe, Türkiye istikrara kavuşamaz. Yılmaz bu konuda umutlu değil, çünkü “12 yıllık iktidarı boyunca sırtında biriken yükle temel değerlere dönemez”. Nedir bu yük? Yük, 12 yıl boyunca icraatının şeffaf biçimde hesabını vermeyen, Anayasal denetim otoritesi olan Sayıştay denetiminin bile doğru dürüst yapılmadığını anlatıyor. Hayır işi ile kamusal hizmetin birbirine karıştırıldığını, kamu malına uzanılarak vakıflara hibeler yapıldığına örnekler vererek, hesabı verilmeyen kamusal akçeli işleri olan, köklü rant ilişkileri olan uzun süreli iktidarların reforma soyunamayacağını anlatıyor. Buna da hükümetin açıkladığı ama sonra rafa kaldırdığı, Şeffaflık Yasası ile Siyasi Etik Yasası’nı örnek veriyor.