BIST 10.644
DOLAR 32,24
EURO 35,10
ALTIN 2.503,41
HABER /  GÜNCEL

Savcılık'tan Başkent'e el koy çağrısı

Ergenekon sanığı Haberal'ın başı bu kez maaşıyla ilgili yanlış beyan ve üniversiteye aktardığı usülsüz para nedeniyle derde giriyor

Abone ol

Ergenekon soruşturması kapsamında 1.5 yıldır hastanede yatan Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın başı bu kez yanlış beyan ve usulsüz para aktarma iddialarıyla dertte. 

Ankara Cumhuriyet Savcılığı Haberal'ın sahip olduğu şirketler üzerinden Başkent Üniversitesine usulsüz para aktardığı iddiası ile Başkent Üniversitesi'ne YÖK'ün el koymasını istedi.

Haberal'ın başını ağrıtacak ikinci konu ise aylık kazancıyla ilgili verdiği beyanı. Aylık 10 bin lira geliri olduğunu beyan eden Mehmet Haberal'ın gerçekte 112 bin lira kazancı olduğu ortaya çıktı. Şimdi
Savcılık Haberal'a yanlış beyandan dava açmaya hazırlanıyor.

Vakıf Üniversiteleri yönetmeliğine göre üniversiteyi kuran Haberal veya diğer şahıslara üniversite üzerinden kaynak aktarılması yasak. Bu düzenlemeye aykırı hareket edenler suç işlemiş kabul ediliyor ve yürürlükteki kanunlara göre bu suçu işleyen üniversitelerin devlet üniversitelerine devredilmesi gerekiyor.

Radikal'in haberine göre Başkent Üniversitesi’nde kurulan birçok şirketin sahibi ve yönetici olan Haberal, bir şirketler aracılığıyla hiçbir ihale olmaksızın Başkent Üniversitesi’nin ihtiyaçlarını kendi şirketleri üzerinden karşılamakla suçlanıyor. İddiaya göre Haberal ayrıca üniversiteye devletçe tahsis edilen arazilerde de bu şirketlere faaliyette bulunması için yer açmış.

göre üniversiteden Haberal’ın inşaat şirketi olan Subaşı İnşaat’a para aktarılmış. Yine Haberal’a ait Tabiat İnşaat’ın Kocaeli’nde yaptığı villaların Başkent Üniversitesi tarafından alınması için Haberal’ın şirketlerinden Kalif İnşaat, 2,5 milyon TL ödemiş.

Savcılığın tespit ettiği yolsuzluklara

Rapordaki ilginç iddialardan biri de Başkent Radyo Televizyonu için üniversite kaynaklarından usulsüzce 22 milyon TL aktarıldığına yönelik. Yine Haberal’ın kullandığı kredileri de üniversite karşılamış. Başka bir iddia da Haberal’ın şirketleri tarafından satın alınan Bahçelievler’deki gayrimenkullerin parasını üniversitenin verdiği.

SAVCI: TEREDDÜT YOK

"Bulgular hiçbir tereddüde yer vermeyecek nitelikte" diyen savcılık, Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 26. maddesine atıfta bulanarak şöyle dedi:

"Başkent Üniversitesi’nin taşınır ve taşınmaz mallarından derslikler, her türden laboratuvarlar, kitaplar, bunları içeren yapılar, spor tesisleri, öğrenci yurtları ile öğretim elamanlarının lojmanları, eğitim öğretimde kullanılan her türlü taşınır taşınmaz araç ve gereçler ile tüm akdi ve nakdi hakları YÖK’ün mülkiyetine geçmesi gerekmektedir."

AYLIK KAZANCI 112 BİN LİRA

Savcılık, Haberal için yanlış beyanda bulunmaktan da dava açmaya hazırlanıyor. Çünkü Haberal, savcılığa verdiği gelir beyanında aylık kazancının 10 bin TL olduğunu beyan etmişti. Ancak Haberal’ın üniversiteden aylık 60 bin TL, grup yöneticisi olduğu şirketlerden 30 bin TL, kira gelirlerinden de 22 bin TL olmak üzere aylık 112 bin lira kazancı olduğu saptandı.