BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,77
ALTIN 2.402,74
HABER /  GÜNCEL

Gümüşe yatırım ne kadar mantıklı?

Paranın Güzin Ablası Özlem Denizmen, gümüşe yatırım yapmayı düşünenlerin dikkatini çekti...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Paranın Güzin Ablası Özlem Denizmen, kıymetli madenlere yatırım yapmanın ne kadar doğru olup olmadığını test ediyor.

www.paradurumu.tv adlı sitesinde okurlara yol gösteren Denizmen, konuyla ilgili ilginç bir yazı alıntıladı. İşte o yazı:

- Yatırımcıların merak ettikleri bir çoki konu var. Enflasyon, Amerika’daki iş gücü büyümesindeki yavaş toparlanma ve yabancı ekonomilerin rekabeti… Yatırımcıları huzursuz etti. Ve bazı yatırımcılar için tüm bu sıkıntıların en güzel çözümü, kıymetli
madenler almak.

Amerika’da 2007’de hisse senedi piyasası tavan yaptıktan sonra altın ve gümüşün fiyatları fırladı. Yatırımcılar bu metalleri, hisse senetlerinin fiyatları düşmesi durumunda risklerini dağıtmak için sepetlerine eklediler. Dünyanın en büyük gümüşe dayalı borsa yatırım fonu (iShares Silver Turst ) fiyatı son 52 haftada en düşük ve en
yüksek değeri arasındaki farkı ikiye katladı.

Gümüşteki kazanç etkileyici ancak altının piyasadaki yükselişinin gümüşten önce başladığını unutmamak gerek.

Altın ve gümüş gibi kıymetli madenler hisse senedi gibi değildir. Bunları alarak bir şirkete ortak olup kazançlarından, karlarından, dağıttıkları temettülerden faydalanamazsınız.

Kıymetli metalleri aldığınız zaman tahmin yapmış olursunuz, yani başka bir deyişle, ileri bir tarihte aldığınız fiyattan daha yüksek bir fiyata satacağınızı düşünürsünüz.

Amerika’da 2007 yılında yatırımcılar finansal kriz konusunda panikledikleri zaman, kıymetli metalleri güvenli liman olarak gördüler, dolayısıyla altın %30 ve gümüş  %14 artış gösterdi. Hisse senetleri düşerken gümüş iyi bir ilerleme kaydetti.

Ancak yatırım sepetinize büyük oranda gümüş koymayı planlıyorsanız, gelecek konusunda çok karamsarsınız demektir. Gümüşün 2010 yılındaki %80’lik kazancı 1989’dan beri en iyisiydi.

Ve son olarak unutmayın ki, kıymetli metaller değer kaybetti mi, gerçekten ciddi anlamda değer kaybederler. Piyasaların bu krizin etkilerinden kurtulacağına inanıyorsanız, gümüş ve altının bu yükselişinin devam etmesi zor olacaktır.

Bir hatırlatma; 1970’lerdeki kriz esnasında bir anda altın %165,  gümüş %361 artmıştı. Gümüş 1980’de %45, 1981’de %45, 1983’de %18 düştü. Altın ise 1981’de %32, 1983’de %16 düştü. Gümüş 1980’lerdeki en yüksek durumu ve 1982’lerdeki en düşük durumu arasında %65 değer kaybetti.

Gümüşe yatırım yapacaksınız, hangi fiyata geldiğinde satmanız gerektiğini bilin. Ve fiyat o seviyeye kadar düşerse düşünmeden satın.

Kaynak; USA TODAY – Matt Krantz

Türkiye de gümüş, henüz  altın gibi yatırım amacıyla kullanılmıyor. Gümüş, Kapalı çarşı da fiziki olarak alınıp satılıyor.