BIST 10.046
DOLAR 32,29
EURO 34,69
ALTIN 2.407,15
HABER /  GÜNCEL

Savcı Soma faciası için taksir dedi!

301 kişinin hayatını kaybettiği Soma maden faciası sonrası sorumlular için istenen cezalar tartışma yarattı.

Abone ol

Soma maden faciası hakkında açılan soruşturma tartışmaları beraberinde getirdi. Olayın sorumluları için 3 ile 15 yıl arasında hapis cezası istenmesi ağır ceza bekleyenleri hayal kırıklığına uğrattı.

Soma benzeri felaketler yaşanmaması adına yargıdan beklenen adımın gelmediği görüşü dile getiriliyor.

Kamuoyu bu konuyu tartışırken savcının hazırlayacağı iddianamede bu davada yargılanan kişiler için ne kadar ceza isteyeceği ise merak konusu.

İŞTE O MADDE

MADDE 85. (2) - Fiil, birden fazla insanın ölümüne ya da bir veya birden fazla kişinin ölümü ile birlikte bir veya birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmuş ise, kişi üç yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

TAKSİRLE ADAM ÖLDÜRMEK NE DEMEK ?

Kameralar karşısına geçen Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner, dün akşam şu açıklamayı yapmıştı:

''Şüphelilerin üzerine atılı bulunan suç bu aşamada, Türk Ceza Kanunu'nun 85/2 maddesinde düzenlenen taksirle birden fazla kimsenin ölüm ve yaralanmasına yönelik eylem olarak vasıflandırılmıştır. Soruşturma süratli bir şekilde devam ettirilmekte olup, adil bir yargılama yapılabilmesi, lehe veya aleyhe olan tüm delillerin toplanıp, usulüne uygun olarak değerlendirilmesi hususunda soruşturmayı yürüten Soma Cumhuriyet savcıları tarafından gereken her türlü önlem alınmıştır. Soruşturmanın en kısa sürede ikmal edilmesine çalışılmaktadır. Soruşturmayla ilgili olarak devam aşamalar hakkında ilerleyen zamanlarda açıklamalarımız basın sözcüsü olarak tarafından gerçekleştirilecektir."

SOMA FACİASINDA TAZMİNAT 350 MİLYON TL

Soma Holding, 301 işçinin hayatını kaybettiği faciada yüzde 100 kusurlu bulunursa 301 işçinin 10 bin 535 yıllık primi kadar borçlanacak. Bu ödemenin miktarı 350 milyon lirayı bulabilir. Ayrıca işçi yakınlarının maddi - manevi tazminat hakları da var.

Soma’daki maden faciasının ardından Soma Holding’in, hayatını kaybeden madenclerin yakınlarına yapacağı ödemenin miktarı 350 milyon liraya ulaşabilecek.

Yüzde 100 kusurlu bulunması halinde yaşamını yitiren 301 işçinin 10 bin 535 yıllık primi kadar borçlanacak olan şirkete, ayrıca tazminat davası da açılabilecek. Ölüm aylığı ve gelirinin şirketten alınabilmesi için şirketin varlıklarının sıkı takip altına alınması şart.
Ölümlü bir kazanın neden olduğu iş gücü kaybı, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) standartlarına göre 7 bin 500 gün olarak hesaplanıyor. ILO’ya göre bir işçinin hayatı boyunca 25 yıl çalışacağı öngörülüyor, her yılda 300 işgünü olduğu kabul edilerek bu rakama ulaşılıyor.