BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Savcı görevlendirme yazısını dağıttı

Cumhuriyet Savcısı Bilal Bayraktar, Çetin Doğan'ın kendisi hakkındaki iddiaları yalanladı.

Abone ol

''Balyoz Planı'' iddialarına ilişkin soruşturmadan alınan Cumhuriyet Savcısı Bilal Bayraktar, hakkında yeniden tutuklama kararı verilen emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın, avukatı aracılığıyla gazetecilere gönderdiği mektuptaki kendisiyle ilgili iddiaların ''gerçeği yansıtmadığını'' söyledi.

Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinde gazetecilere açıklama yapan Bayraktar, kamuoyunda ''Balyoz Harekat Planı Soruşturması'' olarak bilinen soruşturma kapsamında şüpheli olarak ifadesine başvurulan ve tutuklanan emekli Orgeneral Doğan'ın bugün bazı basın yayın organlarında kendisi hakkında yer alan ifadelerini yalanladı.

Bayraktar, Doğan'ın mektubunda kendisi hakkında; ''Savcı Bayraktar, özel yetkilerle donatıldığı mevcut görevlendirmeden 2009 yılının adli tatilinin başladığı gün haberdar edildiğini ve tatile çıkmadığını ifade etmiştir. Bildiğim kadarıyla Sayın Bayraktar, o günden bugüne kadar geçen sürede sadece Balyoz ile hemhal olmaktadır. Anlaşılan, kendinden önceki savcılar ellerindeki belgelerden bir şeyler üretmekte yetersiz kalmışlar'' şeklinde ifadeler kullandığını hatırlattı.

Bu ifadelerin, hem şahsını hem soruşturmayla görevlendirilen diğer savcıları hem de görevlendirmeyi yapan yetkilileri töhmet altında bırakmaya ve soruşturmanın gidişatını etkilemeye yönelik açıklamalar olduğunu kaydeden Bayraktar, ''Bu açıklamalar kesinlikle doğru değildir. İfade esnasında böyle bir konuşma yapılmamıştır'' dedi.

Soruşturmayla ilgili görevlendirme yazılarının örneklerini gazetecilere dağıtan Bayraktar, Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 250. maddesi ile görevli hakim ve savcıların, adli tatil hakkından yararlanamadıklarına dikkati çekti.

Bayraktar, özel yetkili hakim ve savcıların adli tatil hakkından yararlanamamalarının ayrıca Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun 25 Ocak 2009 tarihli 10/b sayılı ilke kararının 6. fıkrasında yer bulduğunu da hatırlattı.

''Gidemediği'' iddia edilen tatile geçen yıl 22 Haziran-24 Temmuz tarihleri arasında gittiğini belirten Bayraktar, bu tatille ilgili imzalı izin yazılarını da gazetecilere dağıttı.

Bayraktar, ''Balyoz Planı'' iddialarına ilişkin soruşturma dosyasını, 21 Ocak 2010'daki görevlendirme yazısının kendisine tebliğ edilmesiyle aldığını kaydederek, söz konusu dosyayı 22 Ocakta okumaya başladığını ve dosyayı okumasının yaklaşık 25 gün sürdüğünü söyledi.

BAYRAKTAR'IN GÖREVLENDİRME YAZISI

Savcı Bayraktar'ın gazetecilere dağıttığı görevlendirme yazısında, Taraf gazetesinin 20 ve 21 Ocak 2010 tarihli sayılarındaki ''Fatih Camii Bombalanacaktı'' ve ''İki yüz bin kişiye tutuklama'' başlıklı haberlerdeki bilgilere yer veriliyor.

''Soruşturma talimatı'' olarak ifade edilen belgede, söz konusu haberlerle ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosunun, adı geçen gazetedeki haberleri Başsavcılığa gönderdiği ve soruşturma açılması gerektiği belirtilerek, bir kısım vatandaşların ihbarıyla da bu yönde soruşturmanın başlatıldığı kaydediliyor.

Soruşturmanın UYAP üzerinden Cumhuriyet Savcısı Bilal Bayraktar'a tevzi edildiği ve soruşturmanın kapsamı dikkate alınarak, Cumhuriyet savcıları Ali Haydar ve Mehmet Berk'in de soruşturmada Bayraktar'a yardım etmek üzere görevlendirildiği aktarılan belgede, ''Soruşturma savcısı, UYAP sistemi üzerinden görevlendirilen Bilal Bayraktar olup, soruşturma işlemlerinde mutabakat sağlanamaması hallerinde yetki Bilal Bayraktar'da bulunmaktadır'' ifadesi kullanılıyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı'nın imzasının yer aldığı 22 Ocak 2010 tarihli belgede ayrıca, ''Soruşturma evresinde ortaya çıkan önemli olaylarla ilgili veya yakalama, arama gibi önemli soruşturma işlemlerinin öncesinde, ilgili Cumhuriyet Başsavcısına veya ilgili Cumhuriyet Başsavcıvekiline bilgi verilecek ve koordine sağlanacaktır'' ifadesi bulunuyor.

Gazeteci Mehmet Baransu'nun getirdiği soruşturma belgelerinin yine Başsavcıvekili Çolakkadı'nın imzasıyla teslim alındığı yönündeki tutanak da Savcı Bayraktar tarafından basın mensuplarına dağıtılan belgeler arasında yer alıyor.