BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,79
ALTIN 2.498,20
HABER /  GÜNCEL

Savaş çocukları ders başı yaptı!

Kahramanmaraş’taki çadır kentte bulunan toplam 2 bin 700 öğrenciye eğitim-öğretim verilmeye başlandı

Abone ol

Esad zulmü nedeniyle vatanlarından ayrı bir yaşam sürmek zorunda kalan Suriyeli mültecilerin barınma, giyinme, gıda ve sağlık ihtiyaçlarının ardından eğitimleri de eksiksiz veriliyor.

12 binden fazla mültecinin kaldığı Kahramanmaraş Konaklama Tesislerinde çocuklar için oluşturulan dersliklerde eğitim-öğretim dönemi başladı.

Çadır dersliklerde eğitimlerini alan öğrenciler, her şeye rağmen bir okula ve sınıfa kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor. Kampta bulunan Suriyeli öğretmenler tarafından verilen derslerde, çocukların ülkelerindeki gördükleri eğitim müfredatı esas alınıyor.

ekran-resmi-2012-10-19,-10.09.58.png

YENİ SINIFLARINDA ÇOK ÇALIŞACAKLAR

Bu doğrultuda Dışişleri Bakanlığı'nın girişimleriyle hazırlatılan kitaplar öğrencilere dağıtılırken, kalem, silgi ve defter gibi kırtasiye malzemeleri de sıralardaki yerini aldı. Eğitimlerine başlayan öğrencilerin bir diğer tanıştıkları yenilik ise ilk kez beyaz bir tahta karşısında ders almak oldu. Ülkelerinde, evleriyle birlikte okullarının da Esad güçlerinin açtığı top ateşleriyle yıkıldığını söyleyen öğrenciler, yeni sınıflarında daha çok çalışarak geri kaldıkları derslerde eksiklerini gidereceklerini belirtiyorlar.

ekran-resmi-2012-10-19,-10.10.10.png

SURİYEDE'Kİ EĞİTİMİN AYNISI

Esad’ın Suriye’deki yakınlarına zarar verebileceği düşüncesiyle ismini vermek istemeyen bir öğretmen, 2 bin 700 öğrenci ile birlikte eğitime başladıklarını söyledi. Suriye’deki eğitimin aynısını vermeye çalıştıklarını ifade eden öğretmen, şöyle konuştu:

Şu anda bir ve ikinci sınıfta eğitim gören öğrencilerimizin sayısı 600. İkinci ve 3. Sınıf öğrencilerinin de kaydını yaptık. Onlar da eğitimlerine devam ediyorlar. Dersler ve eğitimler oldukça iyi. Bütün öğrencilerin defter, kitap ve kalemleri dağıtıldı. Biz burada çocuklara Suriye’deki eğitimin aynısını vermekteyiz. Bazı küçük eksik kitaplar var, bunlarda temin edilip dağıtılacak. Tüm gayretimiz çocukların eğitimlerinden geri kalmaması ve Suriye’deki eğitimin aynısını almaları yönünde.”

KENDİ EVLERİNDE GİBİLER

Geldikleri günden bu yana gördükleri misafirperverlik karşısında büyük mutluluk duyduklarını dile getiren öğretmen, “Biliyorsunuz biz Müslüman kardeşler olarak tek gövdeyiz, tek vücuduz. Türkiye Cumhuriyeti hükümetine ve Başbakan Erdoğan’a çok çok teşekkür ediyoruz. Aynı zamanda Kahramanmaraş valimize, çadır kent idarecilerine, çalışanlarına ve tercümanlarına da teşekkür ediyoruz. Bizi burada evimizdeymiş gibi barındırıyorlar” diyerek sözlerini tamamladı.

İlköğretim çağındaki çocuklar için başlayan eğitim çalışmalarının ilerleyen dönemde lise düzeyinde de devam edeceği belirtildi. Diğer yandan çadır kentte kalan kadınlar için de mesleki eğitim kursları verileceği bildirildi.