BIST 9.717
DOLAR 32,52
EURO 34,93
ALTIN 2.432,84
HABER /  DÜNYA

Esad'ın silah kuşatması uydu fotoğraflarında!

ABD merkezli Quickbird-2 uydusu tarafından görüntülen bu fotoğraflar, Halep'in silah kuşatması altında olduğunun göstergesi...

Abone ol

ABD’li bir örgüt tarafından elde edilen uydu fotoğrafları, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’a bağlı rejim güçlerinin büyük kentlerdeki yerleşim birimleri etrafına ağır silahlar yerleştirdiğini ortaya koydu.

ABD merkezli Jeo-Uzlamsal ve İnsan Hakları Projelerini Geliştirme Derneği (AAAS) tarafından yayımlanan ve Halep kentindeki kuşatmayı konu alan rapor, son birkaç ay içinde elde edilen uydu fotoğraflarına dayanıyor.

halep.jpg

ABD UYDUSU BU FOTOĞRAFLARI ÇEKTİ

AAAS’nin raporunda yer verdiği analiz, Suriye’nin en büyük kentlerinden biri olan Halep’in 182 kilometre karelik bir alanını ve bu alanı çevreyelen yapılanmaları gösteriyor. Rapordaki uydu fotoğrafların bir kısmı, ABD’nin uydu görüntüleme şirketi DigitalGlobe’un sahip olduğu Quickbird-2 uydusu tarafından 9 Ağustos tarihinde elde edildi. Söz konusu uydu, Ekim 2001’de uzaya fırlatılmasından bu yana Dünya’nın yörüngesinde yeryüzünün yüksek çözünürlüklü fotoğraflarını çekiyor.

esad.jpg

İNSAN HAKLARINI İLGİLENDİREN GÖRÜNTÜLER
AAAS, insan haklarını ilgilendiren durumlarda Dünya’nın herhangi bir bölgesine ait yüksek çözünürlüklü uydu fotoğrafları elde edebilme yetkisine sahip. Dernek, geçmişte Nijerya, Zimbabwe, Güney Osetya, Afganistan ve Myanmar’da da çeşitli insanlık krizleri nedeniyle bu bölgelere ait görüntüler çekmişti.

suriye.jpg

Discovery News’in incelediği rapora ait fotoğraflar, her ne kadar dikkat çekici kareler içerse de, çok kaliteli değil. Yoğun nüfuslu birk kent olan Halep’teki yüksek binalar, fotoğraflarda birçok gölge oluşturuyor. Örnek olarak, Selahaddin mahallesinde, fotoğraflarda yer alan duman, sokaktaki hareketlerin gözlenmesini engelliyor.

abduydusu.jpg

Analistler, AAAS raporunun önemli olduğunu belirtirken, GPS, uydu ve Google Earth’ten edilecek bilgilerin Suriye’deki hareketliliği takip etmek açısından önemli olduğunu ifade ediyor.