BIST 10.192
DOLAR 32,36
EURO 34,65
ALTIN 2.390,26
HABER /  GÜNCEL

Savaş Ay'a misket arkadaşı yardım edecek!

Gazeteci Savaş Ay'ın kısılan sesini, çocukluk arkadaşı Prof. Sıddık Binboğa Yarman geri getirecek.

Abone ol

Gırtlak kanseri nedeniyle tedavi gören Savaş Ay'ın çocukluk arkadaşı Prof. Sıddık Binboğa Yarman, gazetecinin kısılan sesini eski haline getirecek bir çip projesi için 3 yıldır çalışıyor.

Sabah Gazetesi'nin haberine göre: Gazeteci Savaş Ay'ın kısılan sesi bilimsel araştırma konusu oldu. Ay'ın çocukluk arkadaşı olan dünyaca ünlü profesör Sıddık Binboğa Yarman'ın, üç üniversiteyi bir araya getirerek gerçekleştirdiği bu çalışma sonucunda; sesleri kısılan hastalar, bir çip sayesinde eski ses tonları ile konuşabilecekler.

3 ÜNİVERSİTE BİRDEN ÇALIŞIYOR

Yarman, 3 yıl önce arkadaşı Savaş Ay'ın gırtlak kanseri nedeniyle kısılan sesine çözüm aramaya başladı. Bunun için bilimsel çalışma başlattı. İstanbul Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi ve kurucusu olduğu Işık Üniversitesi'nde çalışmalar başladı. Amaç Ay'ın artık son derece kısık çıkan sesinin eski haline gelebilmesiydi. Bu çalışma, Yüksek Mühendis Gönenç Tarakçıoğlu'nun da tez konusu oldu. Bunun için dünyada kullanılan deneysel yöntemleri denedi. Savaş Ay üç yıl önce stüdyoya girdi. Daha önceki sesiyle konuştuğu kayıtlar tekrarlandı. Savaş Ay'ın yanı sıra üç hastanın daha kayıtları alındı. Boğaziçi Üniversitesi'nde bu sesler üst üste getirilmeye çalışıldı. Ancak üç yıl süren tez sonunda bu konuda çok başırılı olunamayacağı kanıtlandı. Bunun üzerine Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Işık Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Sıddık Binboğa Yarman kendi teorisini geliştirdi.

METRODA İLHAM GELDİ

Japonya'da çalıştığı iki yıl içinde ses bilimci arkadaşı metroda bir ses türetmişti. Pek çok güzel kadının sesinden bu sesi sentezlemişti. Yarman, benzer yöntemin Savaş Ay'ın sesi için kullanılabileceğini keşfetti. Şimdi Yard. Doç. Dr. Hakan Gürkan ve Yard. Doç. Dr. Ümit Güz'le birlikte bu tez üzerinde çalışılıyor. Çalışmanın yakında sonuçlanması bekleniyor. Oluşturulacak çip başarılı olursa sesi kısılan tüm hastalara uygulanacak. Duyulmayacak ölçüde bozuk çıkan ses önce bir kulaklığa gidecek. Bu kulaklıkta eski ses tonu ile değiştirildikten sonra yakaya yerleştirilen küçük bir mikrofon yardımı ile eskisi kadar net duyulabilecek. Bu çip sayesinde hastalar, kendi ses tonunda tekrar konuşabilecek.

AYNI MAHALLEDE OTURDULAR

PROF. Yarman ile Ay'ın yolları ilk kez misket oynadıkları dönemde kesişmişti. Çocuklukları Fatih'te aynı mahallede geçen iki arkadaş zaman zaman birbirlerinin evlerinde buluşuyordu. Bu arkadaşlık sonraki yıllarda da devam etti. Savaş Ay, gazeteciliği seçerken, Yarman elektronik mühendisi oldu. ABD'nin Cornell Üniversitesi'nde doktorasını yapan Yarman sayısız kitap yayımladı, dördünü ABD Hava Kuvvetleri'ne devrettiği pek çok buluşa imza attı.