BIST 10.209
DOLAR 32,38
EURO 34,80
ALTIN 2.400,98
HABER /  GÜNCEL

PKK dindar Kürtlerden korkuyor!

PKK'nın, örgütün başarısızlığını dindar Kürtlerle fikir ve görüş ayrılığına bağladığı, dini istismar ederek tabanını genişletmeye çalıştığına dikkat çekildi.

Abone ol

PKK'nın, örgütün başarısızlığını dindar Kürtlerle fikir ve görüş ayrılığına bağladığı, dini istismar ederek tabanını genişletmeye çalıştığına dikkat çekildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nda geçen hafta düzenlenen toplantıya Kamu Düzeni ve Müsteşarlığı, Polis Akademisi Uluslararası Sınır Aşan Suçlarla Mücadele Araştırma Merkezi ile Emniyet Terörle Mücadele Daire Başkanlığı yetkilileri katıldı. Toplantıda Diyanet yetkilileri bölgedeki faaliyetlerini özetledi. Buna göre Diyanet, Doğu'daki tüm camilere kadrolu imamlar atadı. İrşad eksenli vaiz sayısında önemli artışlar sağladı. Bölgeye Kürtçe bilen 200 kadın vaizin ataması yapıldı. Aileler bizzat ikamet adreslerinde ziyaret edilerek doğru dini bilgilere ulaştırıldı.

Kadın ve aile dayanışma merkezleri açıldı. Kur'an kurslarının sayısı artırılırken Şafi mezhebine özel ilmihal çalışması yapıldı. Kurban Bayramı'nda ev ziyaretleri gerçekleştirilirken yoksul ailelere kurban eti dağıtıldı. Bölgedeki imamların sürekli hizmet içi eğitimden geçirilmesi için Doğu ve Güneydoğu illerinde eğitim ve yüksek eğitim ihtisas merkezleri açıldı.

Toplantının ardından yapılan değerlendirmede özerk Kürdistan kurmak isteyen ve bunu başaramayan PKK'nın, başarısızlığını İslâm'ı hayatlarında referans kabul eden Kürtlerle düştüğü fikir ve görüş ayrılığına bağladığına dikkat çekildi. Örgütün bu sebeple son zamanlarda dini istismar ederek, toplumsal tabanı genişletmeye çalıştığı öne sürüldü. Sorunun aşılması için yapılması gereken öneriler de gündeme getirildi. Medreselerin kurumsallaştırılması ve verilen eğitim içeriğinin ilahiyat fakültelerine denk hale getirilmesinin yaşanan uyumsuzlukları çözebileceği üzerinde görüş birliğine varıldı.

Öneriler paketinde Diyanet'in faaliyetlerinin önemine dikkat çekildi. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bölgede normalleşmeyi sağlama adına problemli bölgelerde dev tesisler yaparak normalleşmeyi hızlandırabileceğine vurgu yapıldı. Toplantıda, "Yurtdışında görülen bu örnekler ülkemizde de hayata geçirilebilir. Böyle bir tesisin içinde her dinî mezhebi kapsayacak ibadethaneler, büyük sinema salonları, okuma salonları, kütüphane, çocuk bakım üniteleri, sanat ve spor aktivitelerine imkân veren salonlar bulunabilir. Bu dev tesisler polise taş atmaktan başka eğlencesi olmayan çocuklar ve gençlerin normalleşmesine ve fikir dünyalarının, Türkiye'nin diğer bölgeleriyle birlikte gelişmesi adına son derece önemli bir açığı kapatacaktır" denildi.

Doğu ve Güneydoğu'da kanaat önderlerine duyulan saygı ve hürmete dikkat çekilirken bu kişilerin sivil inisiyatif kuruluşları adı altında birleştirilerek, ortak amaca hizmet etmelerinin sağlanabileceği üzerinde duruldu.

BDP CUMA NAMAZINA SİYASETİ KARIŞTIRDI

BDP'nin önderliğinde başlayan sivil itaatsizlik kapsamında İstanbul'da 'alternatif cuma' eylemi gerçekleştirildi. Aksaray'daki parkta toplanan yaklaşık 150 kişilik grup, çimenlerin üzerinde cuma namazı kıldı. Namazdan önce polisin yaptığı "Vatandaşlarımızın namaz kılabileceği bir sürü cami var. Camiye gidin." teklifini grup kabul etmeyen gruba meydandaki çimenlik alanı kullanabileceği açıklandı. "Çimen üstünde cuma namazı mı olur?" tartışmasının yaşandığı gruptakilerden bir kısmı, eyleme katılanları izlemekle yetindi. İmam hutbede, dini değil siyasi mesaj verdi. Peygamberimiz ve ashabının Mekke'den Medine'ye hicretinde Medineli ensarın Mekkeli muhacirlere mallarının yarısını verdiğini belirten imam hutbeyi, "Bizim kimsenin malında gözümüz yok. Köylerimizi boşalttınız. Yaktınız. Yıktınız. Dağıttınız. Bizim suçumuz ne." diyerek bitirdi. Namazdan sonra da açıklama yapan grup, BDP'nin bağımsız İstanbul adaylarının tanıtımını yaptı. Grup, anadilde eğitim ve diğer talepleri karşılanana kadar sivil namaz eylemlerinin süreceğini açıkladı.