BIST 10.269
DOLAR 32,24
EURO 34,77
ALTIN 2.439,13
HABER /  DÜNYA

Sarkozy İsraili ve Haması kınadı

Sarkozy İsrail'i kınadı ama Filistinliler'in acısında Hamas'ın da sorumluluğu var dedi.

Abone ol

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, İsrail'in saldırısını kınadı ama Gazze'deki Filistinlilerin acısında Hamas'ın ağır sorumluluğu bulunduğunu söyledi.

Ortadoğu ziyareti öncesinde 3 Lübnan gazetesine mülakat veren Sarkozy, ''İsrail'in kara harekatı başlatması acil ateşkesi daha da gerekli kılıyor'' dedi.

İSRAİL'İ KINADI

En Nahar, Es Sefir ve L'Orient le Jour'un yarınki sayıları için mülakat veren Sarkozy, İsrail'in bu saldırısını Avrupalı ortaklarıyla kınadığını, çünkü bunun barış şanslarını biraz daha uzaklaştırdığını söyledi ve ayrıca bunun Gazze'deki halka yardım gönderilmesini de zorlaştırdığına işaret etti.

HAMAS'IN DA SORUMLULUĞU VAR

İsrailli yetkililere insani yardım geçişlerine mutlaka izin verilmesinin esas olduğunu bir kez daha söyleyeceğini belirten Sarkozy, ''Ayrıca, kabul edilemez bir provokasyon olan roketlerin atılmaya devam etmesini kınadığımızı da bir kez daha ileteceğim. Ateşkesin bitmesine karar veren ve İsrail'e roket atmaya başlayan Hamas, Gazze'deki Filistinlilerin acısında ağır sorumluluğa sahip'' ifadesini kullandı.

ACİLEN ATEŞKES

Şimdi acil olanın şiddete son vermek olduğunu, en kısa zamanda ateşkes sağlamak için bir yol bulmak ve barış sürecine geri dönülmesi gerektiğini belirten Sarkozy, ziyaretlerinin amacının da bu olduğunu, bu zihniyetle Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile görüşeceğini, çünkü bu liderlerin şiddetin tırmanışına son vermekte belirleyici bir rol oynayabileceklerini ifade etti.