BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Otomobile vergi indirimi geliyor

Otomobil sektörü kan ağlıyor. Biraz olsun rahatlatacak şey ise vergi indirimi olacak.

Abone ol

Krizle birlikte otomobil sektörü kan ağlamaya başladı. Firmalar üst üste kampanya yapıyor ama yine de yaprak kımıldamıyor. Sektörü bir nebze olsun rahatlatacak açıklama Sanayi bakanından geldi. Bakan hem kredi hem de vergi indirimine yeşil ışık yaktı.

Pazartesi günü Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda da (EKK) eylem planının masaya yatırılması bekleniyor. Sektör temsilcileri, ABD benzeri bir özel fon istiyor.

UZUN VADELİ EYLEM PLANI

Konuyla ilgili konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, sektörün elindeki stoğa dikkat çekerek sektöre kredi desteği getireceklerini söyledi ve  "Bu sadece bir defaya özgü kredi desteği olmayacak. Çünkü kriz 2009'un sonunda bitecek. Uzun vadeli bir eylem planı hazırlıyoruz" dedi.

ÖTV İNDİRİMİNE YEŞİL IŞIK

Sektörün, ÖTV indirimine yönelik talebine ilişkin, "Bu konuyu Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'la en kısa zamanda görüşeceğim" diyen Çağlayan, vergi indirimine de yeşil ışık yaktı.

 Eylem planı kapsamında, benzin tüketimini azaltmak amacıyla hibrid (melez) otomobil üretimi teşvik edilecek.

HİBRİT İÇİN TEŞVİK

Bakan Çağlayan, az yakıt tüketen, çevreye duyarlı otomobil üretimine destek verileceğini söyledi. Avrupa ülkeleri de hibrit otomobiller için teşvik sistemi uyguluyor. Bu otomobiller, yakıt tüketiminde yüzde 40 tasarruf sağlarken, ayrıca çevreye de karbondioksit gazı salınımını önemli ölçüde azaltıyor.