BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,10
ALTIN 2.305,44
HABER /  DÜNYA

Sarkozy geri dönüyor ilk turu kazandı

Fransa'da yerel seçimlerin ilk turundan Sarkozy sürprizi çıktı. Eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin partisi seçimi kazandı.

Abone ol

Fransa'da yerel seçimlerin ilk turundan sürpriz sonuç çıktı. Resmi olmayan sonuçlara göre il genel meclis seçimlerinin ilk turunu eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin partisi liderliğindeki merkez sağ kazandı.

Fransa'da İl Genel Meclisi'nin belirlendiği yerel seçimlerin ilk turunu Halk Hareketi Birliği'nin (UMP) liderliğindeki merkez sağ önde bitirdi.

İçişleri Bakanlığı'nın son verilerine göre, oyların yüzde 95.1'i açıldı. Merkez sağdan UMP ve Demokratlar ve Bağımsızlar Birliği (UDI) oyların yüzde 30'unu, aşırı sağcı Milli Cephe (FN) oyların yüzde 25.7'sini, iktidardaki Sosyalist Parti (PS) ve iktidar ortakları ise oyların yüzde 21'ini aldı.

İlk tur sonuçlarına göre Sosyalist Parti PS ve iktidar ortakları 2054 kantonun 524'ünde ikinci tura kalamadı. Başbakan Manuel Valls, partisinin seçimlerde aldığı oy oranını "onurlu" olarak değerlendirerek, seçmenlere 2. turda FN'e oy vermeme çağrısında bulundu.

sarkozy.jpg
 

SARKOZY: DEĞİŞİM BAŞLADI

UMP lideri Nicolas Sarkozy ise Fransa'daki değişimin bölgelerden başladığını ve asla durmayacağını savundu.

Anketlerde ilk sırada çıkan FN lideri Le Pen ise, hükümetin aldığı yenilgi karşısında istifa etmesi gerektiğini belirterek haftaya yapılacak 2. turda alacakları zaferle, "Fransa'da tarih yazacaklarını" iddia etti.

TÜRKLERİN KURDUĞU PARTİ ELENDİ

Türk kökenli vatandaşların kurduğu Adalet ve Eşitlik Partisi (PEJ) birinci turda elendi. Fransa'nın doğusundaki Alsace bölgesinde 4 şehir ve 10 kantonda yarışan partinin yaklaşık 40 adayından hiçbirinin seçilemediği belirtildi.

İkinci turu haftaya pazar günü yapılacak seçimlerde, Fransa'da toplam 2054 kantonun her birinde 101 İl Genel Meclisi için bir kadın ve bir erkek aday ve yedekleri seçilecek. İl Genel Meclisi eğitim, ulaşım, bayındırlık ve sosyal politikalar alanında yetkiye sahip.

Seçimlerin ilk turunun resmi sonuçlarının bugün akşam saatlerinde açıklanması bekleniyor.