BIST 10.159
DOLAR 32,18
EURO 35,10
ALTIN 2.475,31
HABER /  GÜNCEL

Sarızeybek'i çileden çıkaracak iddia

Terörle mücadele konusunda yaptığı açıklamalar ve yazdığı kitaplarıyla tanınan emekli Albay Erdal Sarızeybek hakkında şok iddia.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Sarızeybek'in 1992-1994 arasında görev yaptığı Şemdinli sınırındaki askerlerin, PKK'lılara eylem yapmaması için kumanya gönderdiği ileri sürüldü.

İnanılması güç iddianın sahibi PKK itirafçısı Abdülkadir Aygan. Haberajanda dergisinden Dilek Yaraş'a konuşan ve bir dönem Jitem adına tetikçilik yapan Aygan'ın açıklamaları çok konuşulacak.

Aygan, ulusalcı görüşleriyle bilinen ve hükümetin terör politikasına sert eleştirilen yönelten Sarızeybek'i kızdıracak ithamlarda bulundu. Aygan, PKK'lıların karakollara saldırmaması için yardım gönderdiğini savundu. Aygan'ın bu ağır suçlamalarına Sarızeybek'in cevap verip vermeyeceği merak ediliyor.  İşte olay söyleşinin o bölümü:u.20121015085518.jpg

Teröristlere giden asker kumanyaları

PKK’dan mı geliyor tehditler?

“Evet, evet… PKK’lılardan, kendisine solcu diyen bazılarından… Zaten Ergenokon’un tehditleri de Arif Doğan’ın vasıtasıyla yapılıyor. JİTEM’in en acımasız komutanı, Abdülkerim Kırca’nın arkadaşları olduğunu söyleyen emekli yarbay ve albaylardan da bol bol tehdit geliyor. Sözde Güneydoğu’da savaşan kahramanlarmış… Gördük sizi, gördük… Sizin orada savaştığınız dönem PKK’nın azdığı dönemdi. Şimdi sosyal paylaşım ortamlarında kahramanlık taslayan, hükümeti ihanetle suçlayan o yarbaylardan birisi Şemdinli’de görev yaptı…

Kimdir o?

 “Sarızeybek diye birisi…”

Onun Şemdinli’de görev yapması ne anlama geliyor bu bağlamda?!

“92-94’te Şemdinli’de sınır tabur komutanıydı. Biz, bölgenin o dönemdeki vaziyetini biliyoruz. Eğer görevlerini hakkıyla yapmış olsalardı Şemdinli bugünkü hale gelmezdi.”

Ne yaptılar ya da yapmadılar ki?

“Ben diğer taraftayken yani Haftanin bölgesindeyken, hatta daha ilerisindeki Zap kampındayken, ona bağlı olan karakolların bölgesindeki köylüler bize katırlarla erzak ve komutanın mesajını getiriyorlardı. ‘Benim bölgeme gelmesinler, burada eylem meylem koymasınlar. Başka yerden, ‘şurdan burdan’ geçsinler.’ diye...

Kim diyor bunları?

Karakol komutanları… İşte bu kahraman yarbayların, albayların görev yaptığı taburlara bağlı olan sınır karakolları... Bunların maiyetindeki yüzbaşılar, üsteğmenler falan...

Tam olarak anlayamadım durumu…

Şimdi şöyle: Onun görev alanında teröristler eylem koyarsa, onun siciline kaydolup terfisine etki ediyor. O da, teröristler kendi bölgesinde eylem yapmasın diye, askerin kumanyasından erzak gönderiyor onlara... Gözümle gördüm ben bunu. Katır sırtında kutu kutu kumanyaları, konserveleri köylüyle gönderiyordu… Şimdi kalkmış kahraman kesiliyorlar.

ERDAL SARIZEYBEK KİMDİR?

Kırşehir- Kaman doğumlu olan Erdal SARIZEYBEK 1976 yılında Kara Harp Okulu'dan jandarma teğmen rütbesiyle mezun oldu. 1978-1996 yılları arasında jandarma teşkilatının sınır, eğitim ve iç güvenlik birliklerinde komutanlık yaptı.

1990 yılında Fransız Jandarma Subay Okulundaki öğrenimini müteakip 92-94 yılında Şemdinli Hudut Tabur Komutanlığı görevinde bulundu.

1996-98 yılında Paris Askeri Ataşe Yardımcılığına atanan SARIZEYBEK, 2002 yılında Türkiye'de Adli Kolluk konusunda, master yaptı. 1999-2003 arasında Van, Manisa ve Şanlıurfa'da İl Jandarma Komutanlığı görevlerinde bulundu. Sarızeybek, 2005 yılında Ankara atandığı Uzman Jandarma Öğrenci Alay Komutanlığı görevinde iken albay rütbesinde, kendi isteğiyle emekliye ayrıldı.

Türk Silahlı Kuvvetleri Birinci Derece Gümüş Liyakat Madalyası sahibi emekli albay Sarızeybek, evli, iki çocuk babası olup çok iyi derecede Fransızca bilmektedir. 

Sarızeybek, 2 yıl önce “Ergenekon soruşturması kapsamında şüpheli" sıfatıyla dönemin Ergenekon savcısı Zekeriya Öz'e ifade vermişti.

Bazı basın kuruluşları hakkında tazminat davası açan Emekli Albay Erdal Sarızeybek, Sarızeybek, adliye çıkışında basın mensuplarının sorularını cevaplamıştı. Sarızeybek hakkındaki suçlamalara böyle cevap vermişti:

"ERGENEKON KASASI" DİYE HAKKIMDA HABER YAPTILAR

Geçen yıl "Ergenekon kasaları" diye haberler yayınlandığını anlatan Sarızeybek, "143 kişilik bir liste yayınladılar. Ergenekon kasası olarak benim ismimi de yazdılar. Ben bunlar hakkında dava açtım. Dedim ki 'Biz Ergenekon kasası değiliz. Örgüt üyesi de değiliz'" diye konuştu.

ANKARA'DAKİ MAHKEMEYE “ŞÜPHELİ” DİYE YAZI GÖNDERDİLER

Ankara 15. Asliye Hukuk Mahkemesi'ndeki bu davanın geçen ay karar aşamasına gelindiği sırada İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan mahkemeye bir yazı geldiğini belirten Sarızeybek, bu yazıda kendi hakkında "terör örgütü şüphelisidir" ifadelerinin yer aldığını söyledi. Basın mensuplarının "Hangi terör örgütü üyeliği?" sorusuna Sarızeybek "Şimdi bilmiyorum. Van Cumhuriyet Savcılığı PKK üyesidir, diyor. Buradaki kalem de Ergenekon sözde terör örgütü diyor. Yani ikisi hakkında soruşturma var. Tabi bunlar düzelecek inanıyorum. Bu giden yazı yüzünden Zekeriya Öz'le ve başsavcı vekiliyle konuştuk. Buradan giden yazı yüzünden davayı kaybettim" diye cevap verdi.

DOYSAYI İNCELEYİP KARAR VERECEKLER

Sarızeybek, şunları söyledi:"Savcı beni olumlu karşıladı, başsavcı da aynı şekilde. Hemen dosyayı inceleyecekler ve kısa sürede karar verilecek. Soruşturma kapsamında daha önce ifade vermedim. Benim haberim yok şüpheli olduğumdan. Şimdi haberim oldu. Bizimle ilgili dosyayı inceleyecekler. Bizim de talebimiz bu oldu. Bizimle ilgili kararı verecekler" dedi.

VAN SAVCILIĞI DA SORUŞTURMA YÜRÜYOR, DİYE YAZI GÖNDERDİ

Bir gazetede "PKK ile uyuşturucu işi yapıyor" şeklinde bir haber çıktığını ve Van Cumhuriyet Savcılığı'nın bu iddia nedeniyle hakkında soruşturma açtığını belirten Sarızeybek, şöyle devam etti: "Haberimiz yok. Ama ne yazık ki bana hiç kimse sormadı. Siz uyuşturucu işi yapıyor musunuz? diye, bana hiçbir şey sormadılar. Soruşturma yürüyor, dediler. Tabii onlar soruşturma yürüyor deyip Ankara'daki mahkemeye yazı gönderince davayı kaybettik. Aynı şekilde bu sefer diğer yayın organları hakkında açtık. Burası da yazı gönderince şüphelidir, diye onu da kaybettik. Göreceksiniz. Temyize gideceğim ve o davaların hepsini kazanacağım.