BIST 9.091
DOLAR 32,37
EURO 34,98
ALTIN 2.325,54
HABER /  GÜNCEL

Sarıkaya neden görevden alındı?

Savcı Sadrettin Sarıkaya'nın görevden alınması ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Çolakkadı'dan ilk yorum geldi...

Abone ol

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, Sarıkaya'nın "soruşturmanın gizliliğini ihlal" ve "amirinden bilgi gizleme" nedeniyle görevden alındığını açıkladı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski Müsteşar Emre Taner, eski Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş ile hali hazırda görev yapan iki MİT yetkilisinin ifadeye çağrılmasıyla başlayan kriz üzerine KCK soruşturmasını yürüten Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Sadrettin Sarıkaya'nın "soruşturmanın gizliliğini ihlal" ve "amirinden bilgi gizleme" eyleminden ötürü görevden alındığını açıkladı.

Çolakkadı, krizin ilk günlerinde Fidan ve eski MİT yöneticilerinin ifadeye çağrıldığından haberi olmadığını belirtmiş ve "Böyle bir işlem yapıldıysa da bizim bilgimiz dışında yapılmıştır" demişti. Sabah gazetesinin haberine göre, Çolakkadı, kararın Başsavcı Vekili Fikret Seçen tarafından Temmuz 2011'de çıkarılan "Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı Çalışma Talimatnamesi" başlıklı talimname doğrultusunda alındığını belirterek, "Seçen, Sarıkaya bir anlamda bizim anayasamız olan talimatnameye uygun hareket etmediği için benim onayımla takdir yetkisini kullanmıştır" dedi.

Çolakkadı şöyle konuştu:

'AMİRİNDEN BİLGİ GİZLEDİ'

"Savcı Sadrettin Sarıkaya'nın görevden alınması bilgim ve onayım dâhilinde gerçekleşti. Başsavcı Vekili Fikret Seçen'in aldığı bu kararın asıl gerekçesi savcının yürüttüğü soruşturmanın gizliliğini temin edememesi, olayın basına sızmasına engel olamamasıdır. Soruşturmanın güvenliğini sağlaması gerekirken gereken tedbirleri almamıştır. İkinci gerekçe ise kendisine özel yetkiyi veren başsavcı vekilinden soruşturmayla ilgili gelişmeleri gizlemesidir. Zaten dosyayı kendisine teslim eden Başsavcı Vekili'dir. Ondan bilgi gizlemek, yani bir anlamda amirini kontrpiyeye düşürmek çalışma talimatnamesine aykırı. Bu görevi kötüye kullanmaktır. 

BASINDAN ÖĞRENDİK

Ben de Fikret Seçen de olayı basından öğrendik. Talimatnameyi bizzat ben hazırlattım. Bütün başsavcı vekilleri ve savcılar bu talimatnameye uymak zorunda. 20 başsavcı vekili bu talimatnameye göre hareket ediyor. Bu talimatnamede soruşturmanın gizliliğinin ihlaline karşı önlem alınması gerektiği ve soruşturmayla ilgili gelişmelerin başsavcı vekilinin bilgi ve onayı dâhilinde yapılması gerektiği açıkça belirtiliyor. Bu talimatname bizim bir anlamda anayasamızdır. Bu talimatname hükümlerine aykırı bir durum olursa Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu kararına gerek olmadan başsavcı vekili takdir yetkisini kullanabilir, ki kullanmıştır. Soruşturmayı Sarıkaya'dan alıp başka bir savcıya vermiştir."

Fikret Seçen de, "Görülen lüzum üzerine savcı görevinden alınmıştır. Takdir yetkimi kullandım" dedi. KCK soruşturmasında Diyarbakır'da ele geçirilen ve Öcalan imzalı notların basına yansıması da dosyanın Sarıkaya'dan alınmasının gerekçelerinden. Başsavcılık'tan bir yetkili, "Fosforlu kalemle çizili belgelerin basına yansıması, doğrudan soruşturma dosyasının içeriğinin sızması anlamına geliyordu" diye konuştu.

YAKALAMA KARARI SİL BAŞTAN

Çolakkadı ve Seçen, önceki gün Çağlayan Adliyesi'nde baş başa bir toplantı yaptı. Savcının tasarrufunun çalışma talimatnamesiyle uyumlu olmadığı sonucuna varılan toplantıda ayrıca kritik isimlerle ilgili yakalama kararlarının üç savcının imzası ile yapılması kararı da alındı. KCK soruşturmasına yeni atanan savcılar, Yakalama Bürosu Savcısı İsmail Işık ve 10. Ağır Ceza Mahkemesi Duruşma Savcısı Adem Özcan'ın, savcı Sarıkaya'nın yakalama kararını da gözden geçirecekleri öğrenildi. Bu arada Sarıkaya'nın, Hakan Fidan'ın Ankara'da ifade vermesine ilişkin kararı da Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı'na ulaştı. Başsavcılık, Fidan ile telefon irtibatı kurarak ifade için MİT'in yetkisizlik itirazının sonuçlanmasını bekleme konusunda uzlaştı. Fidan'ın, Başsavcı Vekili Hüseyin Görüşen'e, "Uygun bir zamanda ifadeye gelirim" dediği öğrenildi.