BIST 9.120
DOLAR 32,37
EURO 35,04
ALTIN 2.325,29
HABER /  GÜNCEL

Saray'dan Cemil Bayık röportajına sert tepki!

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Güneydoğu'da PKK'ya yönelik düzenlenen operasyonlar, Suriye ve İsrail ile yaşanan gelişmeler ve PKK lideri Cemil Bayık'ın BBC'ye verdiği röportaj hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Abone ol

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın gündeme dair son dakika açıklamalarda bulundu.

Bölücü terör örgütü PKK'nın Kandil'deki liderlerinden Cemil Bayık'la röportaj yapan BBC'yi eleştiren İbrahim Kalın "Terör örgütünü aklama çabaları gazetecilik değildir. Terör örgütünün başındaki kişi makul ve meşru gösterilemez. Örgüt kendi gündemini empoze etmeye çalışıyor" dedi.

"PKK İLE GÖRÜŞME YARDIM VE YATAKLIKTAN FARKLI DEĞİLDİR"

PKK'nın açıklamalarının devletler tarafından reddedildiğini belirten Kalın, bu örgütün kimlerle ilişki içinde olduğuna dikkat çekti. Kalın açıklamalarına şöyle devam etti:

"PKK'nın şu sözcüsü filanla bir görüşmeler yapıp bunları makul ve meşru istekmiş gibi yapmak terör örgütüne yardım yataklıktan çok farklı değildir. Terör örgütüne alan açmaya çalışmanın gazetecilikle ilgisi yoktur. Gerek bu mesajlar gerekse bu yayın sadece teröre hizmet etmektedir. Operasyonlar son noktasına kadar devam edecektir. Bu mücadeleden geri adım atılmayacaktır."

İbrahim Kalın'ın konuşmasından satırbaşları:

Bugünlerde gerek Çanakkale, gerek Kut'ül Amare ruhu karşı karşıya olduğumuz meydan okumalara cavp niteliğinde. Birileri soykırım yalanlarıyla Türkleri ve Ermenileri birbirlerini düşürmeye çalışabilir. Ama biz ortak kardeşlğimizin altını çizmeye devam edeceğiz. O dönemde yaşananlar ortak bir acı olarak ele alınmalı.

Bu çerçevede Cumhurbaşkanı Erdoğan Azerbaycan'a gidiyor. Bugün bu anlamda Gençlik bir forumu yapılıyor, bu forumun açılışı da yarın sabah Cumhurbaşkanımızın katılımıyla yapılacak. Bu ziyaret sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın  Hırvatistan ziyareti olacak.

1915 OLAYLARI

Tek taraflı tarih anlayışı empoze edilmeye çalışılıyor. O dönemde yaşananlar ortak bir acı olarak ele alınmalı. Geleceğe dostluk perspektifinden bakılmalı. 

TERÖRLE MÜCADELE

Mardin'in Nusaybin ilçesinde şehit olan 2 askerimize rahmet diliyor, yaralanan 3 askerimize şifalar diliyoruz. Terörle mücadele konusunda kararlılığımız devam ediyor. Bu alçak terör örgütü çekildikleri yerlere bomba bırakarak alçak yüzünü gösteriyor. Terörün hiçbir yüzünün kabul edilmesi söz konusu değildir. Mutabakat gibi sözlerin geçerliliği yoktur. PKK terörünün ve diğer terörlerin aklanması yönünde yapılan bütün faaliyetleri reddettiğimizi ve kınadığımızı söylemek istiyorum.

RUSYA'NIN SURİYE'DEKİ HAK İHLALLERİ DEVAM EDİYOR

Suriyede ilan edilen ateşkese rağmen rejimin Rusya ile birlikte hak ihlalleri devam ediyor. Yine insani yardımlar konusunda büyük sıkın tılar çekiyor. Cenevre'deki görüşmelerin arzu edilen hızda ilerlemediğini görüyoruz. Bunun temeli rejimin ayak diremesidir. Türkiye'nin temel pozisyonu Suriye'nin toprak bütünlüğünü koruması yönünde devam etmektedir.

Ülkesinden kaçan 3 milyona yakın insan savaştan ölümden kaçtıkları için ülkemize sığınıyorlar. Sığınmacılar için açık kağı politikamnız sürecek. Bu nokta da Türkiye-AB eylem planı da hayata geçiriliyor. 

Sorunun kaynağı Suriye'dedir. Bu devam ettikçe mülteci krizi de malesef devam edecektir. Bu gerçeği görmemiz gerekir. Mülteci krizi çözülmüş değildir.

2777 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI 954 KİŞİ TUTUKLANDI

Bugün itibariyle DAEŞ ile bağlantılı olduğu düşünüğümüz yabancı uyruklu 41 bin kişi için ülkeye giriş yasağı konulmuştur. 2777 kişi toplam gözaltına alınmış, 954 kişi de tutuklanmıştır.

Son olarak Irak Tuzhurmatu'da son olaak bir güç ve kontrol mücadelesi yaşandı. Burası aynı azamanda Türkmen şehri olması itibariyle bizim için önem arz ediyor. Bu hadiseleri tasvip etmiyoruz bu olaylar DAEŞ'in elini güçlendirecektir.

Sorunun kaynağı Suriye'dedir. Bu devam ettikçe mülteci krizi de malesef devam edecektir. Bu gerçeği görmemiz gerekir. Mülteci krizi çözülmüş değildir.

İSRAİL'LE İLGİLİ SON AŞAMAYA GELİNİYOR

İsrail ile bir müddettir devam eden müzakerelerde son aşamaya geliniyor. Yakın zamanda yeni bir temasın olması planlanıyor. Gazze ve Filistin topraklarında insani durumun iyileştirilmesi konusunda adım atılacağını bekliyoruz. Herkes iki devletli bir durumu kabul ederken bir taraftan Filistin'i yok sayan görüntü veriliyor. 

SINIRDA GÜVENLİ BÖLGE

Suriye'de güvenli bölgenin kurulmasının amacı bir kendi sınırımızı güvence altına almak, ikinicisi buraları terörö örgütünden arındırmak, üçüncüsü buralarda yaşayan insanlara bir güvenli bölge sağlanması. Biz bunu hep dile getirdik. Zaman zaman destek de aldık. Ama bunu uygulamaya geldiğinde zaman ortada güçlü bir irade olmaıdığını görüyoruz. Sadece karadan bir sınırlı bölge çizilmesi yeterli değil, havada böyle bir bölge oluşturulmalıdır. Bu birçok acının önlenmesine ve mülteci akımnın sınırlanmasına katkıda bulunacaktır