BIST 8.768
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.238,85
HABER /  GÜNCEL

Sandıklı Osmanlı hatırasını saklıyor

Rusya'ya savaş tazminatı için Osmanlı Devleti'ne yardım eden Afyonkarahisar'ın Sandıklı halkı adına 2. Mahmut'un Sandıklı altını bastırdığını biliyor muydunuz?

Abone ol

Osmanlı Devleti'nin Rusya'ya savaş tazminatlarını ödemesi için başlatılan yardım kampanyasına önemli katkı yapan Sandıklı adına dönemin padişahı 2'nci Mahmut tarafından bastırılan 'Sandıklı Altını', ilçedeki vatandaşlar ve kuyumcularda hatıra olarak saklanıyor.

Osmanlı Devleti ile Rus Devleti arasında 19'uncu yüzyılda yaşanan savaşlar sonunda Osmanlı Devleti Rusya'ya tazminat ödemek zorunda kaldı. Tazminatı ödemekte güçlük çeken Osmanlı, yurt genelinde yardım kampanyası başlattı.

O dönem Sandıklı halkı da borcun ödenmesi için ciddi anlamda yardımda bulundu. Borcun ödenmesinin ardından dönemin padişahı 2'nci Mahmut tarafından ahde vefa için 'Sandıklı Altını' bastırıldı.

Çifte, yarım ve tam şeklinde İstanbul ve Edirne'deki darphanelerde bastırılan Sandıklı Altını, halen ilçe halkı ve kuyumcular tarafından hatıra olarak saklanıyor. Satışı izne tabi olan Sandıklı Altını, kaymakamlığın yürüttüğü kültürel hizmetler çalışması kapsamında PTT'ye bastırılan pullarda da kullanılıyor.