BIST 9.548
DOLAR 32,52
EURO 34,58
ALTIN 2.492,38
HABER /  POLİTİKA

Said-i Nursi'nin mezarı bulunsun

Hür Adam filmiyle yeniden gündeme oturan Said-i Nursi'nin mezarı yeniden tartışma konusu olacak gibi...

Abone ol

Sarayönü PTT binası önünde basın açıklaması yapan İkbal, 23 Mart 1960 tarihinde Şanlıurfa'da vefat eden Said Nursi'nin cenazesinin Dergah Camisi'nin bahçesine defnedildiğini ancak 111 gün sonra kabrin açılarak cenazesinin meçhul bir yere götürüldüğünü ifade etti.

Cenazenin daha sonra nereye defnedildiğinin açıklanmadığını dile getiren İkbal, konuyla ilgili bir kaç ay önce de açıklama yaptığını ve İçişleri Bakanlığına da dilekçeyle başvurup, Said Nursi'nin mezarının nerede olduğunun açıklanmasını istediği anımsattı.

Şanlıurfa Mezarlıklar Müdürlüğünün ''Said Nursi'nin mezar kaydına rastlanmadığının'' açıklandığını belirten İkbal, şöyle devam etti:

''Merhum Said Nursi'nin mezarı Hz. İbrahim'in bulunduğu makama defnedilmiş ve ceset askerler tarafından oradan alınmıştır. Devlet tarafından idam edilen merhum Başbakan Adnan Menderes ve arkadaşlarının Yassı Ada'dan alınan cesetleri devlet töreniyle İstanbul'a getirildi.

Kaldı ki komünist olduğu iddia edilen ve Rusya'ya kaçan şair Nazım Hikmet'in mezarının Türkiye'ye nakledilmesi için çalışmalar yapılmaktadır. Dünya çapında büyük bir İslam alimi olan Bediüzzaman Said Nursi'nin yazdığı eserler, bütün dünyaya yayılmış ve birçok yabancı dile çevrilmektedir. Bu büyük allamenin Urfa'dan götürülen cesedinin nereye nakledildiğini bilmek ve bir Fatiha okumak elbette hakkımızdır. Devletin bu ayıptan bir an evvel kurtulması lazımdır. Çünkü bu konu her zaman canlı olacaktır. İnsanlığın ve demokratikleşmenin, hukuk ve adaletin ön plana çıktığı söylenen şu asrımızda, böyle bir ayıbın hala açığa çıkmamış olması izahtan varestedir. Hayatını çileyle geçirmiş, sırf kitap yazdığı için 28 yıl hapis ve sürgünde hayat geçiren Said Nursi'nin vefat ettikten sonra muhalifleri tarafından mezarının açılması ve cesedinin semti meçhule götürülmesi hiçbir hukuki gerekçe ile izah edilemez. Devlet arşivlerinin açılarak Said Nursi'nin Şanlıurfa'dan askeri bir uçakla cesedinin nereye götürüldüğü ve mezarının nerede olduğunun hem tarafımıza hem kamuoyuna açıklanmasını talep ediyorum.''

İkbal yaptığı basın açıklamasının ardından hazırladığı dilekçelerinin bulunduğu mektupları, PTT yoluyla Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı, Başbakanlık ve Genelkurmay Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığına gönderdi.