BIST 9.570
DOLAR 32,51
EURO 34,81
ALTIN 2.488,02
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Tayyip Erdoğan'ı şaşırtan alkışlar

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan partisinin grup toplantısında gündemi değerlendirdi. Erdoğan ilk kez kürsüye elinde haritalarla çıktı..

Abone ol

Başbakan Erdoğan'ın partisinin grup toplantısındaki gündeminde ağırlıklı olarak 8 yıllık iktidarları döneminde yapılan hizmetler vardı. Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, 2002 yılı öncesi ve 2010 yılında, Türkiye'deki duble yollar ve havayolu taşımacılığına ilişkin haritaların yer aldığı tabloları gösterdi.Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşma sırasında bölünmüş yollarla ilgili haritayı milletvekillerine gösterdi. “Bu 2002 öncesi bölünmüş yolların haritası” diyen Başbakan Erdoğan’ı vekiller alkışlamaya başladı.

Konuşmasında BDP'ye yüklenen Erdoğan, bu partiyi annelerin göz yaşından rant elde etmekle suçladı.

2002 ÖNCESİNİ ALKIŞLADILAR

Vekilleri uyaran Erdoğan, “Bunu niye alkışlıyorsunuz? Alkışlanacak harita şimdi geliyor” dedi. Daha sonra öteki haritayı gösteren Erdoğan, “Bu bugün itibarıyla bölünmüş yollar... Gördüğünüz gibi nereden nereye” dedi. Bu sözleri üzerine milletvekileri, bu kez de yeni haritayı alkışladı.

Erdoğan, 2002 yılı öncesine ilişkin havayolu taşımacılığının yer aldığı haritayı göstererek, ''Sadece THY'nin çalıştığı, bunun dışında başka bir havayolunun çalışmadığı bir dönem, özel sektörün girmeye cesaret edemediği bir dönem'' dedi.

Erdoğan grup toplantısına ekonomik verilerle başladı. Enflasyon ve ihracat rakamlarını değerlendiren Erdoğan, muhalefeti bol keseden dağıtmakla ve hisap kitap bilmemekle eleştirdi:

PSİKOLOJİK SINIRI AŞTIK

"İlk dokuz ayda 8.9 büyüme kaydetti. 2010 yılı son çeyrek büyüme rakamları açıklandığında Türkiye orta vadeli resmi hedef olan yüzde 6.8'in üstünde büyümeyi yakalayacağız. 2010 yılında psikolojik bir eşik olan 1 trilyon TL GSYİH rakamını da aştığımızı burada büyük bir gururla ifade etmek istiyorum.

2023 HEDEFİ 500 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT

Aralık ayı Tüketici Fiyat endeksi -0,30 oranında gerçekleşti. Böylece 2010 yılı enflasyon oranı yüzde 6.4 oldu. Geçen yıl enflasyon yüzde 6.5 olarak gerçekleşmişti. Bizim 2010 beklentimiz ise orta vadeli programda yüzde 7.5'tu. Enflasyonda böylece hedefleri aşmış, Türkiye'ye bir kez daha tek haneli enflasyon sevincini yaşatmış bulunuyoruz. İhracatta 2010 yılı hedefi 111.7 milyar dolardı. Burada da hedefi aştık. 113.686 milyar dolara ulaştık. İhracatta Avrupa bağımlılığımız önemli ölçüde azalarak çeşitlendi. Yakın ve Ortadoğu'ya ihracat 2002'de yüzde 9.6 iken bugün yüzde 20.3 oranına yükseldi. 2020 hedefi için belirlediğimiz inşallah 500 milyar dolar hedefine ulaşacağız.

HESAP KİTAP YAPMADAN


Kısa vadeli hepaslar bu ülkeye her zaman kaybettirdi. Hesap kitap yapmadan bol keseden dağıtanlar oldu. Karşılıksız para dağıtırken hiç bir şey düşünmediler. Karşılığı olmayan milyoner. Bununla aldattılar. AK Parti farkı bu. Asla seçim ekonomisi yapmayan partiyiz. Biz uzun vadeli düşünüyoruz."

CHP'nin sürekli gündeme getirdiği yolsuzluk sözüne de tepki gösteren Erdoğan, yapılan hizmetlerin yolsuzluğun olmadığının delili olduğunu anlattı:

AYIPTIR AYIP

"Üniversite gençliğine sesleniyorum. 8 yıl önce 45 lira burs alıyorlardı 200 liraya çıkardık. Diyorlar ya 'yolsuzluk.' Ayıptır ayıp. Eğer yolsuzluk olsaydı 13 bin km'lik yolu neyle yapacaktınız? Bu havaalanlarını, barajları derslikleri neyle yapacaktınız? 1807 yeni sağlık tesisi yaptık. Aile hekimliği ile halkımızı biz tanıştırdık. 130 yeni adliye sarayı açtık. Merdiven altında adalet dağıtma gayreti geride kaldı.

Başka haritalara da değinen Erdoğan kentsel dönüşüm projesine direnen vatandaşlara Erdoğan'ın sitemi vardı:

BU KONUDA ANLAŞAMIYORUZ

Türkiye’nin konut haritasını da değiştirdik. Başarılı olduk demiyorum. Niye? Çünkü vatandaşımla bu konuda anlaşamıyoruz. Oturduğu yer ne kadar kötü olursa olsun çıkmak istemiyor. Değiştirelim diyoruz, yok diyor. Bunun için de valilerimize kaymakamlarımıza belediye başkanlarımıza çok görev düşüyor. Şehirlerimizi daha modern hale getireceğiz. İnsanca yaşama erdemine tüm vatandaşlarımızı ulaştırmamız lazım.

Türkiye’nin enerji haritasın da değiştirdik. 8 yıl önce 8 şehrimizde doğalgaz vardı. Şimdi 61 şehrimizde. 81 ilimize de çıkaracağız. Apartmanın en altından kömür taşıma işini bırakalım diyoruz.

Yargının tasarrufu

Erdoğan, TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yargıtay'ın tutukluluk süreleriyle ilgili kararının ardından gerçekleşen tahliyelerle ilgili bir soru üzerine de ''Yargının tasarrufu'' değerlendirmesinde bulunan Başbakan Erdoğan, ''Bununla ilgili yasal düzenleme yapılacak mı?'' sorusuna ''Gerekirse gereği yapılır. Ancak şu anda öyle bir şey yok. Daha önce çıkarılmış yasal düzenleme üzerinden olayı yapıyor...'' dedi.

Barajlarla, sulama kanallarıyla, Türkiye’nin sulama haritasını da değiştirdik. Tüm bu hizmetlerimiz tüm bu eserlerimiz sayesinde, bugün Türkiye haritası çok daha zengin güçlü. Türkiye’nin karayolları, denizyolları, hava yolları, eğitim sağlık adalet emniyet haritası hızla değişirken, Türkiye’nin sınırları güç kazandı. Türkiye’nin umudu heyecanı arttı. Sadece Türkiye’nin haritasını zenginleştirmekle kalmadık, Türkiye’nin dünyadaki konumunu güçlendirdik."

EVDE OTURAN ÖLÜR

Kendisini dinlemeye gelen müzisyen Balık Ayhan'a dönerek Roman vatandaşların kullandığı bir sözü hatırlatan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Misafirimiz olan roman vatandaşlarımızın bir sözü var. “Evde oturan ölür.”  Balık Ayhan’la bizim söylem dilimiz uyar birbirimiz. Biz bir yerde oturmadık. Biz milletin derdi ile yollara düştük. Hak için kardeşlik için yollara düştük. Mutluluğu harita üstünde gösterezsiniz ama gönül haritası üzerinde kardeşliğin resmini çizmenin mücadelesini veriyoruz."

TC ÜST KİMLİĞİ ALTINDA HERKES EŞİTTİR

İki dil ve özerklik tartışmaların değinen Erdoğan'ın hedefinde BDP vardı. BDP'yi sorunun kendisi olarak tanımlayan Erdoğan, doğuda ve batıda aynı dili konuştuklarını iddia ettti:

"Birilerinin yaptığı gibi haritayı başka renklere boyama derdinde değiliz. Afyon'da yola çıkarken biz "etnik, dinsel, bölgesel milliyetçilik yapmayacağız" dedik. Batı neye sahipse doğu aynı imkanlara sahip olacak. Doğuya yapılan yatırımları konuşmuyorlar. Tek bayrak tek vatan tek devlet dedik. Rahatsız olanlar aynaya baksınlar. Milletim bu kavramdan rahatsız olmuyor. Bizim millet kavramına yüklediğimiz anlam çok net ve açık. Biz şartlara göre renk ve şekil değiştirenlerden değiliz. Türkiye her dalında ayrı bir çiçeğin açtığı çok büyük bir çınardır. Benim roman kardeşim bu ülkenin birinci sınıf vatandaşıdır. Ben çocukluğumu onlarla beraber geçirdim. Aynı mahallede büyüdük, beraber yaşadık ve bundan dolayı da rahatım. TC üst kimliği altında herkes devlet karşısında eşitttir. Azınlıklar bu ülkenin birinci sınıf vatandaşıdır. 73 milyonun her bir ferdi birdir eşitir."

NE ŞİŞ YANSIN NE KEBAP YANSIN DİYENLERDEN ASLA OLMADIK

OHAL'i kaldırmakla yetinmedik. Anlamsız yasakları kaldırdık. 24 saat Kürtçe ve Arapça yayını başlattık. 'Ne şiş yansın ne kebap yansın' diyenlerden asla olmayacağız. Doğuya ayrı batıya ayrı konuşanlardan değiliz. Eğer bu sürece vicdanı koymazsanız hiç bir sonuç alamazsınız. Bu yola 'anneler' diyerek yola çıktık. Ama onlar seçimleri önemsiyor. Onlar seçimde alacakları oya bakıyor. Onlar kışkırtmanın hesaplarını yapıyor.

BDP RANT PEŞİNDE

Kardeşlik birilerinin hiç umrunda değil, onlar istismardan medet umuyor.  İşte şu son haftalarda BDP'nin asıl hedefi şüpheye mahal bırakmayacak şekilde ortaya çıkmıştır.  BDP sorunun ortaya çıkardığı bir yapıdır. Sorun çözüldüğü anda oy noktasında bitmiştir. Sorunun çözülmemesi için BDP elinden gelen kışkırtmayı yapmaktadır. Bu tavır kardeşliği birlikteliği güçlendirme tavrı değil nifak tohumlarını atma tavrıdır. Bu tavır annelerin göz yaşından babaların sızıntısından rant elde etme tavrıdır. Ne BDP ne de onun sırtını dayadığı mahfiller benim Kürt kökenli vatandaşlarımın temsilcisi değildir. Doğu ve Güneydoğu'yu BDP üzerinden izleyenler yanılırlar. Gidin ve oradaki atmosferin ne kadar farklı olduğunu orada nasıl bir huzur ve kardeşlik ikliminin olduğunu yerinde görürsünüz. Bölge çok hızlı değişiyor"

BALIK AYHAN'I YANINA ÇAĞIRDI

Roman vatandaşlara yönelik ayrımcılık içeren düzenlemenin bugün Meclis'e getirileceğini belirten Erdoğan, Fransa'ya da taş attı:

"Romanlara yönelik ayrımcı ifadeler içerip de 1950 yılından beri varlığını sürdüren düzenlemeyi AK Partili milletvekilleri olarak 2010 yılı nisan ayında komisyona taşımıştık. Bugün meclis genel kuruluna getiriyoruz ve bu düzenlemeyi bugün ortadan kaldırıyoruz. Sizler her şeyin en iyisine layıksınız çünkü insansınız. Hepimizi yaratan Allah sizi de yarattı. Burada Fransa hükümeti yok, burada Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti var. Onlar Fransa'daki roman kardeşlerimize Fransız kalabilirler, ama biz kalamayız. İlle de roman olsun ister taştan çamurdan olsun o da Allah kuludur her kim olursa olsun"

Konuşma sonrası Erdoğan, kendisini ziyarete gelen ve aralarında müzisyen balık Ayhan'ın da bulunduğu Roman vatandaşlarla sohbet etti.