BIST 10.205
DOLAR 32,34
EURO 34,88
ALTIN 2.372,80
HABER /  GÜNCEL

Sahte ilaç nasıl anlaşılır?

Tüyler ürperten sahte ilaç operasyonu şu soruyu gündeme getirdi: "Hasta sahte ilacı nasıl anlayacak?"

Abone ol

Sağlık Bakanlığı sahteciliğin önüne geçmek için yeni bir sistem üzerinde çalışıyor. Buna göre, her ilaç kutusunun üzerinde seri numarası olacak. Aynı seri numaralı ilaç iki defa satıldığı zaman bilgisayarlar alarm verecek ve yasal takip başlayacak.

Yedi ilde yapılan operasyonda kutularca sahte ve son kullanma tarihi dolmuş ilaç ele geçirildi. Bu ilaçların hastalara ulaşıp ulaşmadığı henüz bilinmiyor. Ancak bu şüphe bile hastalara endişe veriyor.

Türk Eczacılar Birliği Başkanı Mehmet Domaç, tüketicinin ancak ilaçta son kullanma tarihi yazmıyorsa, durumun farkına varabileceğini söylüyor.

Hastanın çaresizliğinin farkında olan Sağlık Bakanlığı da ilaç sahteciliğinin önüne geçmek için bir çalışma başlattı. Amaç hem hastanın hem de kamunun zarar görmesini engellemek.

Yeni sistemle ilaçlar özel seri numaralarıyla - aynı cep telefonları gibi - ilaç provizyon sistemi üzerinden takip edilecek. Bilgisayar sahte ilaç alarmı verince yasal takip başlayacak.

Bu yıl içinde hayata geçirilmesi planlanan yeni sistemle ilgili bilgisayar yazılımı üzerinde çalışıyor. Bu sistem kurulduktan sonra ilaç firmalarından da üretim bantlarında değişiklik yapmaları istenecek.

17 milyon dolarlık vurgun

İstanbul, Ankara, Adana, Batman, Hatay, Konya ve Samsun'da eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda 15 ayrı depoya baskın yapılmış ve lösemili çocuklar için özel üretilen bebek maması türünden bir TIR dolusu ilaç ile aralarında fiyatları 9 bin YTL'ye varan kanser ilaçlarının da yer aldığı iki kamyon dolusu kullanım süresi geçmiş ilaç ele geçirilmişti.

İlaçların, eczanelere ve bazı ecza depolarına normal fiyatların çok altında pazarlandığı tespit edildi. Bu yolla, yaklaşık 17 milyon dolarlık vurgun yapıldığı tahmin ediliyor.

Kullanım süreleri geçen ilaçları tekrar piyasaya sürdükleri gerekçesiyle gözaltına alınan 43 kişiden 14'ü dün "bozulmuş ve kullanım süresi geçmiş ilaç ve gıdanın piyasaya sürülmesi" ve "suç örgütü" kurmak suçlarından tutuklandı.

Şüphelilerden 29'u ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.