BIST 10.048
DOLAR 32,38
EURO 34,74
ALTIN 2.433,43
HABER /  GÜNCEL

Şahin'in bu sözleri başını yaktı!

Meclis Başkanı Şahin'in Adalet Bakanı olduğu dönemde Ergenekon savcıları için verdiği 'güvence' nedeniyle başı dertte...

Abone ol

Adalet Bakanlığı döneminde Ergenekon soruşturması konusunda yargı üyelerine “Güvence veriyorum, her şeyin üstüne gidin. Hükümet arkanızdadır” diyen Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin’e Yargıtay’dan kötü haber geldi.

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi verdiği bir kararla, TBMM Başkanı Şahin’in Ergenekon sanıklarına tazminat ödemesinin yolunu açtı.

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi Ergenekon’un tutuklu sanığı Kemal Kerinçsiz’in Şahin'in sözleri nedeniyle açtığı ancak yerel mahkemenin reddettiği tazminat davasının kabul edilmesine karar verdi. Oyçokluğuyla alınan kararda dairenin başkan ve dört üye hâkimi bakanın ‘masumiyet karinesi’ ilkesini ihlal ettiğini ve savcıları da ‘şüpheli’ konuma düşürdüğünü savundu. Kararda şöyle denildi:

“Hukuk devleti ilkelerini benimsemiş hiçbir ülkede Adalet Bakanı hükümetin yargı mensuplarının arkasında olduğunu, hiçbir mağduriyete uğramayacakları teminatını vermek durumunda olduğunu, yakalanan kişilerin suç örgütü kurduklarını, herşeyin üstüne gidilmesi gerektiğini, çekinilmemesini yargı mensuplarına atfen söyleyemez. Kuvvetler ayrılığı prensibinin uygulandığı anayasa hükmüne aykırı davranmıştır.”

ŞAHİN'İN BAŞINI YAKAN SÖZLER

Dönemin Adalet Bakanı Şahin, 25 Şubat 2008 tarihli Zaman gazetesine verdiği söyleşide Ergenekon soruşturmasıyla ilgili şöyle demişti:

Adalet Bakanı olarak yargı mensuplarına şu güvenceyi vermek istiyorum. Hiçbir şeyden çekinmeyip her şeyin üstüne gidin, sonuna kadar gidin, sonu nereye varırsa varsın hükümet arkanızdadır. Yargı mensuplarına hiçbir mağduriyete uğramayacaksınız teminatını vermek durumundayım. Sayın Başbakan da söyledi. Ben de söylüyorum. Bu tip suç örgütleri konusunda nereye kadar uzanırsa oraya kadar gitmesi için ne ihtiyacı varsa karşılayacak olan iktidar iş başındadır.”

SUSURLUK ŞERHİ

Oy çokluğuyla alınan karara hâkim Sadık Demircioğlu ‘şerh koydu’. Demircioğlu Susurluk davasını anımsatarak, “Kamuoyumuz bu tür suç örgütlerinin tamamen ortaya çıkarılmasını beklemektedir. Eski bakan da bu bağlamda beyanda bulunmuştur. Başka anlam yüklemek zorlama olur" dedi.