BIST 10.056
DOLAR 32,25
EURO 34,78
ALTIN 2.425,36
HABER /  POLİTİKA

Şahin'den BDP'ye 'dil' tepkisi

TBMM Başkanı Şahin, Grup Toplantısında Kürtçe Konuşan BDP'lilere sert tepki gösterdi ve Miclis'in dilinin Türkçe olduğunu vurguladı.

Abone ol

BDP'li milletvekillerinin son günlerde Abdullah Öcalan'ın Meclise girebileceği açıklamalarının ardından, parti grubunda da kürtçe konuşulması bardağı taşırdı. Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, BDP milletvekillerine ser çıkarak Meclis'in dilinin Türkçe olduğunu bildirdi.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, BDP grup toplantısında Kürtçe konuşulmasının yasalara aykırı olduğunu belirterek, "Aksi halde haklarında işlem yapılır." dedi.
 

SİYASİ PARTİLER KANUNUNA AYKIRI

Şahin, Meclis grup toplantısında Türkçeden başka bir dille hitap edilmesinin Siyasi Partiler Kanunu'nun 81. maddesine aykırı bir faaliyet olduğunu kaydetti ve bütün siyasi partilerin bu kurallara uyması gerektiğini vurguladı.

Meclis Başkanı Şahin, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak ve beraberindeki heyeti kabulünde soruları cevapladı. Bir soru üzerine şunları söyledi: "Türkiye Cumhuriyeti Devleti, kuralları olan bir devlettir. Siyasi partilerimizin uyması gereken esaslar hem Anayasa'mızda hem de Siyasi Partiler Kanunu'nda açıkça ifade edilmiştir. Siyasi partiler, tüzük ve programlarının yazımı ve yayımında, kongrelerinde, açık ve kapalı salon toplantılarında ve propagandalarında Türkçeden başka bir dil kullanamazlar."

CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi de Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, "Türkiye'de yasalar bellidir, bu konudaki mevzuat bellidir. Yasalar çerçevesinde hareket etmek gerekir." diye konuştu.

BDP: ŞAHİN, BEKÇİ MURTAZA GİBİ DAVRANIYOR

M. Ali Şahin'in sözlerine BDP'den sert cevap geldi. Önceki günkü toplantıda Kürtçe konuşmayı gerçekleştiren Grup Başkan Vekili Bengi Yıldız, "Meclis Başkanı, Parlamento'da Bekçi Murtaza gibi davranıyor." tepkisini gösterdi.

ANKA'ya konuşan Yıldız, şunları söyledi: "Meclis Başkanı çifte standart uyguluyor. Özgürlüklerden, demokratik haklardan yana tavır koyması gerekirken bu şekilde davranmasını yadırgıyoruz. Kaldı ki Kürtçe propaganda yasağını kaldırdık. Herhalde Meclis Başkanı'nın bundan haberi yok ve hâlâ Kürtçe konuşmayı yasak sanıyor. Biz bundan sonra da Genel Kurul'da da, grup toplantımızda da Kürtçe konuşmamız gerekirse konuşuruz. Buna partimiz karar verir. Meclis Başkanı buna karar veremez."