BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Şahin Meclis'te uzlaşma arıyor

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Anayasa değişikliği konusunda Meclis'te muhalefet ve iktidar arasında uzlaşma arıyor.

Abone ol

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, CHP ve AK Parti grup başkanvekilleriyle anayasa değişikliği konusunda bir dizi görüşme gerçekleştirdi. Anadol, Anayasa değişiklik paketiyle ilgili yaptıkları temasları ve düşüncelerini ayrıntısıyla Şahin'e sunduklarını ifade etti.
CHP'nin, ''gerilimi azaltma, toplumdaki gerginliği ortadan kaldırmaya yönelik aynı zamanda siyasal ve hukuksal kolaylık sağlayacak önerisini Meclis Başkanı'na sunduklarını'' belirten Anadol, ''Meclis Başkanımız bunları not ettiğini, partimizin tezini anladığını beyan etti. Bu konuda ilk temas ettiğimiz ve teklifin tamamı onlara ait olduğu için AK Parti grup başkanvekilleriyle de görüşeceğini, onlarla görüştükten sonra gerek duyarsa tekrar bizimle görüşeceğini söylediler'' dedi.

CHP Grup Başkanvekili Okay da bir gazetecinin sorusu üzerine, önerilerinin üç ana başlık ile ilgili olduğunu söyledi.

''Meclis Başkanından tam olarak beklentiniz ne?'' sorusu üzerine, Okay, şunları kaydetti:

''Çok önemli bir değişiklik söz konusu. Siyasi partiler arasında bir mutabakat olmadan, iktidar partisinin grup önerisi gibi gelmiş bir Anayasa değişikliği söz konusu.

Bu konuda sayın genel başkanımızın önerisi üzerine Başbakanı'ın bir kabul iradesi var. Başbakan bu kabul iradesinde 'yasal zemin oluştuğu taktirde grup başkanvekilleriyle temas kurulsun, Meclis Başkanı devreye girsin' ifadesi var. Grup başkanvekilleriyle teması kurduk, görüşümüzü ifade ettik. Diğer gruplarla da temas tamamlandıktan sonra bunun CHP grubunda kalıp sadece basınla paylaşılan bir noktada olması yerine TBMM Başkanı'na da bilgi verilmesi doğalıdır.

Sayın Başkan bu konuda iktidar grubu grup başkanvekilleriyle yapacağı görüşme sonrasında kendisine göre bir pozisyon alabilir. 'Biz gittik görüştük ondan sonrasına bakıyoruz' demek yerine, Meclis Başkanı da Meclisin sorumluluğunu taşıyan birisi olarak bir değerlendirmede bulunabilir veya iktidar grubunun bu konuda olumsuz bir yaklaşımı varsa zaten Meclis Başkanı'nın yapacak bir şeyi yok. Anayasa değişiklik paketi komisyondan geçmiştir. Başbakan'ı beklediklerini ifade ediyorlar. Başbakan 'her ne kadar ben gitmeden önce böyle söylediysem de Amerika'da düşüncelerim değişti' derse o zaman uzun bir Anayasa değişiklik maratonu TBMM'yi bekliyor demektir.''

MUHALEFET ŞERHİ YARIN

Okay, Anayasa Komisyonu raporu üzerinde muhalefet şerhlerine ilişkin sürenin uzatılmasıyla ilgili bir taleplerinin olup olmadığı sorusu üzerine, komisyon toplantısının sabah 3.30'da bittiğini, metnin komisyon üyelerinin eline saat 14.00'de geçtiğini, Anayasa Komisyon Başkanı'nın da 17.00'ye kadar muhalefet şerhlerinin verilmesini uygun gördüğünü söyledi. Okay, ''Aceleniz ne? Neyi yetiştirmek istiyorsunuz. Nasıl bir komisyon yönetim anlayışıdır?'' diye sordu.

İçtüzüğün 42. maddesinde ''uygun süre komisyon başkanı tarafından veriler'' ifadesinin yer aldığını anlatan Okay, ''Bu uygun süre midir? Uygun süre diye insanları üç saatin içene sıkıştıracaksınız. Muhalefet şerhini arkadaşlarım yarın uygun süre olmasa dahi verecekler. CHP'nin Anayasa Komisyonunda muhalefet şerhini geciktirerek Genel Kurulda görüşmeyi erteleme gibi bir niyeti yok. Ama genel kurulda 8 maddelik mayınlı araziler nasıl 40 günde geçtiyse, bir uzlaşma ortamı almazsa genel kurulda da muhalefet partileri üzerine düşen görevi yapacaktır'' dedi.

Anayasa Komisyonu üyesi CHP milletvekillerinin muhalefet şerhini yarın sabah vereceklerini belirten Okay, süreci etkileyecek üsluplardan kaçınmaya çalıştıklarını kaydetti.

TAKSİM MEYDANI İSABETLİ KARAR

Okay, 1 Mayıs'ın Taksim meydanında kutlanması kararıyla ilgili bir soru üzerine, ''Demek ki Taksim alanı 1 Mayıs alanı etkinliklerine açılabiliyormuş. Doğru, isabetli bir karar olmuştur. Keşke daha önceki yıllarda 1 Mayıs'ı engellemeselerdi, o tablolar yaşanmasaydı'' dedi.

Anadol da aynı soru üzerine, kararın isabetli olduğunu söyledi. Anadol, 1 Mayıs 1977 olaylarıyla ilgili olarak araştırma komisyonu kurulmasını isteyeceklerini belirterek, ''Eğer varsa derin devlet, varsa devletin içine çeteleşme, 1 Mayıs 1977'de olmuştur. Kimin demokrat olduğu, çetelere karşı olup olmadığının turnusol kağıdı araştırma önergesinin müzakereleri olacaktır'' diye konuştu.

CHP'lilerden sonra AK Partililerle görüşme

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in, Anayasa değişikliği teklifiyle ilgili AK Parti Grup Başkanvekilleri Bekir Bozdağ ve Mustafa Elitaş'ı kabulü sona erdi.

Kabulün ardından gazetecilere kısa bir açıklama yapan Bozdağ, toplantıda, CHP grup başkanvekillerinin ziyaretinde dile getirilen konuların ele alındığını ifade etti.

Bozdağ, ''Sayın Başkan dile getirilen konuları bize iletti. İlettiği konular, dün CHP Grup Başkanvekillerinin grubumuzu ziyaret ettiğinde bize aktardığı konulardı. Görüş alışverişinde bulunduk. Biz de bunu kendi arkadaşlarımızla görüşeceğiz'' dedi.

Bir gazetecinin, ''Meclis Başkanı'ndan nasıl bir beklentiniz var?'' sorusu üzerine Bozdağ, ''Meclis Başkanı partiler üstü pozisyondadır. Partilerle grup çalışmaları çerçevesinde bu işleri organize eden bir makamdır. O nedenle biz sürekli Danışma Kurulu toplantılarında Meclis Başkanı'nın başkanlığında toplanıyoruz. Sayın Başkan görüşmeleri bize iletti. Biz de değerlendireceğiz'' diye konuştu.