BIST 10.740
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.512,89
HABER /  GÜNCEL

Şahenk krizden çıkışa tarih verdi

Kriz reel sektörü vurdu, ağır hasar var. Peki iç karartan günler ne zaman biter? İş dünyasının önemli ismi Şahenk tarih verdi.

Abone ol İş dünyasında, Türkiye'nin finansal krizi en az hasarla atlatacağı umudu sürüyor. Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk'e göre 2009 zor geçecek ancak 2010'dan sonra piyasalar rahatlayacak.

Otomotivden medya sektörüne kadar pek çok alanda yatırımı bulunan Doğuş Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Türkiye'nin ev ödevlerini yapması halinde krizi ilk atlatan ülke olacağını söyledi.

2009 ZOR, 2010'DAN SONRASI RAHAT

Son 5 yılda gerçekleştirilen reformların krizin etkilerini azalttığını belirten Ferit Şahenk, "Buna rağmen hazırlıklı olalım. 2009 zor geçecek." dedi. Piyasaların ancak 2010'dan sonra rahata kavuşacağını öngören Şahenk, "Krizin bitmesiyle Türkiye çıkışını sürdürecek. Yine dünyada yatırım yapılacak yerlerin başında gelecek. Benim şahsi kanaatim, son 5 yılda yapılanlar devam ederse krizden ilk kurtulan ülke biz oluruz." diye konuştu.

UNAKITAN'A TEŞEKKÜR

Doğuş Grubu'nun patronuna göre, kriz asıl etkisini gelecek sene gösterecek. Ekonomik büyüme yavaşlayacak. "Dünyadaki yatırım ve para akışının yavaşladığı bir dönemde eskisi gibi yüksek oranda büyüme zor." değerlendirmesinde bulunan Şahenk, bu konuda gereksiz bir beklenti içine girilmemesini önerdi. Türkiye'nin gerek bankalarıyla, gerek iş dünyası, gerekse devlet bilançosuyla eskisine göre daha güçlü olduğuna işaret eden Şahenk, bunun da krizin rahat atlatılmasına yardımcı olduğunu ifade etti. Doğuş'un patronu, hükümetin bütçeyi iyi yönettiğini dile getirirken mali disiplinden taviz vermediğinden dolayı Maliye Bakanı'na teşekkür etti.

TÜRKİYE DAHA AZ HASARLA ATLATACAK

Türkiye'nin son 5 yılda yaptığı önemli atılımlardan birinin de ihracat piyasalarının çeşidini arttırmak olduğunu vurgulayan Şahenk, şöyle konuştu: "Sadece Avrupa'ya ihracat yapmıyoruz. Eskisine göre komşularımıza daha fazla ihracat yapıyoruz. Güçlü bir ihracat sektörü var. Bu sayede krizden diğer ülkelere göre daha az hasarla çıkacağız. Bu konuda Türkiye'ye güveniyorum."

IMF'Yİ SİGORTA POLİÇESİ GİBİ KULLANMALIYIZ

Şahenk, IMF ile yeni bir anlaşmaya ihtiyaç olup olmadığı konusundaki görüşlerini de dile getirdi. Türkiye'nin 2001'deki gibi olmadığını son 5 yılda herkese parmak ısırtacak değişimler gerçekleştirdiğini, yapısal reformlarını tamamladığını kaydeden Şahenk, "Türkiye'nin IMF ile kendisine zarar vermeyecek şekilde bir anlaşma imzalamasında fayda var. Bundan 9 ay önce IMF'siz yolumuza devam edeceğimizi düşünüyordum. Fakat şu anda dünyada genel bir güvensizlik ortamı var. Bu durumda IMF'yi bir sigorta poliçesi olarak kullanmalıyız." diye konuştu.