BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,11
ALTIN 2.309,66
HABER /  SAĞLIK

Sağlıklı kalmak için stresten uzaklaşın

Stresi yenerek sağlıklı kalın. Stres, insan hayatını olumsuz etkileyen, hastalıklara ve erken yaşlanmaya yol açan etkenlerin başında geliyor. Stresin üstesinden gelebilenler daha sağlıklı yaşıyor.

Abone ol

Stresin vücuda olan zararlı etkileri sanılandan çok daha fazladır. Stresin tetiklediği başlıca hastalıklar; unutkanlık, yüksek tansiyon, kemik erimesi, kalp krizi . Ayrıca stresli insanlarda dikkat bozukluğu da göze çarpmaktadır. Hayatımızda, bize stres kaynağı olup değiştirilmesi mümkün olmayan ve birlikte yaşamak mecburiyetinde olduğumuz gerçekler vardır. Ama her konuyu stres yapıp kafanıza takarsanız yukarıda saydığımız hastalıklara yakalanmaktan kurtulamazsınız. Ayrıca bu yapıdaki insanların çabuk yaşlandıkları da görülmektedir.

Stresten uzaklaşmak için yapılması gereken bazı öneriler…

Hayatınızda stres yaratan unsurları bir liste haline getirin ve bunlara çözüm yolları arayın.

İş yükünüzü azaltın, aynı anda birçok şeyi yapmaya çalışıyorsanız bunlar arasında bir öncelik sırası belirleyin.

Yapmaktan zevk aldığınız şeylere daha çok vakit ayırın.

Stres, karaciğer ve sinir sistemine yük olur. Bunları güçlendirmek için B ve C vitaminleriyle, çinko ve magnezyum destekleri alın.

Aile bağlarınıza önem verin onlarla daha çok zaman geçirin.

Güçlü inanç bağları, hoş görmek, olumlu düşünmekte stresi azaltır.

Egzersiz yaparak stresi vücudunuzdan atabilirsiniz. Bu amaçla esneklik egzersizleri ve yoga hareketleri idealdir.

Kısa molalar (ya da uzun tatiller) vermek, stresin tepeye yükseldiği zamanlarda vücudumuzun dinlenmesine yardımcı olur.

İlginizi ve enerjinizi yoğunlaştıracağınız bir alan ya da hobi bulmak, stresin etkilerini oldukça azaltacaktır. 

Yoğun Stres Yaşayanlar:

Genelde duygularını bastırıp daha çok mantıklarını kullanarak hareket eden kişilerdir. İşlerine son derece bağlılar ve bu bağlılık kendi ihtiyaçlarını bile görmezden gelecek kadar kuvvetlidir. İşlerini en mükemmel şekilde yapma kaygısı ile kendilerini aşırı derecede zorluyor ve baskı altına sokuyorlar. Bu durum özellikle işleri gereği insanlarla sıkı bir ilişki içerisinde olması gereken meslek dallarında ortaya çıkar. Örneğin polis,doktor, pedagog, yönetici ve sürekli stres altında olan anneler gibi.

Strese Kimler Dayanabiliyor:

Bunun için sihirli bir değnek yok. Ancak bir danışmanla konuşmak, strese sebep olan problemlerin belirlenmesine ve stres yaratan negatif uyaranların kırılmasına yardımcı olacaktır