BIST 9.583
DOLAR 32,50
EURO 34,59
ALTIN 2.476,29
HABER /  SAĞLIK

Sabahları yorgun uyanıyorsanız ağzınız kurumuşsa bakın sebebi ne

Sabahları uyandığınızda kendinizi çok yorgun hissettiğiniz oluyor mu? Bu bir sağlık sorununun işareti olabileceği gibi basit önlemler buna son verebilir de...

Abone ol

Uzmanlar sabahları yorgun uyanmanın pek çok hastalığın belirtisi olabileceği konusunda uyarıyor. “Vitamin eksiklikleri, tiroid hastalıkları, kanser hastalıkları, kalp hastalıkları, kulak burun boğaz hastalıkları, akciğer problemleri, kas iskelet sistemi hastalıkları, mide bağırsak hastalıkları, uyku bozuklukları, psikolojik nedenler gibi birçok hastalık sabaları yorgun uyanma şeklinde bulgu verebilir.

Sabahları yorgun uyanmanın bazı belirtileri bulunmaktadır. Bunlar sabah uyanır uyanmaz, ağız kuruluğu, nedensiz kas ağrıları, mide barsak rahatsızlıkları, sabahları tansiyon düşüklüğü, baş dönmesi, gün içinde artan yorgunluk hissi olarak sıralayabiliriz. Gün içerisinde yaşantımızda farkında olmadan yaptığımız yanlış ya da eksik uygulamalar buna neden olabilir. 

Uzmanlar sabahları yorgun uyanmak istemeyenler için dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralıyor; 

-Bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi elektronik aletlerin kullanımına dikkat etmek gerekir. Elektronik aletlerin ışıkları, uykudan sorumlu hormon olan melatoninin seviyesini olumsuz yönde ciddi oranda etkiler. Bu yüzden tüm bu aletleri yatmadan en az yarım saat kadar önce bırakmak da faydalı olabilir.

-Beslenme düzeni burada önem taşıyan bir konudur. Bunun yanı sıra aldığınız besinlere de önem verin. Sağlıksız diyetler; besin, vitamin, mineral ve kalori eksikliğine yol açarak insanı halsiz ve yorgun kılar.

-Gece uykusu çok önemlidir. Mutlaka düzenli ve yeterli derecede uyuyun. Yetişkin bir insanın günlük uyku ihtiyacı 7-9 saat kadardır. Her akşam aynı saatte yatığ aynı saatte kalkmaya özen gösterin böylece vücudunuz daha dinç olacaktır. 

-Yeterli miktarda su tüketmeye özen gösterin. Bir insanın günlük su tüketimi günlük 2-2,5 LT olmalıdır. Vücudun susuz kalması tansiyon düşüklüğüne neden olarak gün içinde bitkin olmamıza neden olabilir.

-Spor yapmak yeni başlayanlar için genellikle bir eziyete dönüşmektedir. İlk başlarda vücutta kas ağrılarına neden olan bu aktivite bir süre sonra kişiyi zinde tutmaya yarar sağlayacaktır. 

-Yatmadan önce tüketilen gıdalara mutlaka dikkat etmelisiniz Çay, kahve gibi yiyecek içeçekler tüketmemeye özen göstermelisiniz. Çay, kahve, yeşil çay gibi içecekler uyanıklığımızı artırır ve kalitesiz uykuya neden olur. Ayrıca şekerli yiyeceklerde bir süre sonra kilo almanıza neden olacaktır.