BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,89
ALTIN 2.429,98
HABER /  GÜNCEL

Sabahın halka arzı durduruldu

Sabah ve Atv'nin de içinde olduğu Merkez Yayın Grubu'nun halka arzı durduruldu

Abone ol

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, Merkez Yayın Holdingin halka arzıyla ilgili bugün gazetelerde çıkan iddialarla ilgili, konuyu inceleteceğini kaydetti.

''Türkiye'de Kurumsal Yönetim: Pilot Çalışma'' konulu OECD raporunun duyurulduğu basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cansızlar'a, Merkez Yayın Holdingin halka arzıyla ilgili, İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında alınan kararın detaylarına ilişkin çıkan haberler anımsatıldı. Bu gibi konularda, halka arz süreçlerinde durumun değerlendirilip, çeşitli yerlerden sorulacağını kaydeden Cansızlar, sorulanlar arasında İMKB'nin de olduğunu dile getirdi.

İMKB'den halka arzla ilgili gelen yanıtın olumsuz olduğunu, bu nedenle şirketin halka arzla ilgili teklifini askıya aldığını belirten Cansızlar, bir gazetecinin İMKB'de halka arzla ilgili kararın, ''Üç kişiyle alındığı'' şeklindeki değerlendirmesi üzerine, konuyu gazetelerden okuduğunu ifade etti. Cansızlar, ''O konuları bugün gazetede okudum. Onları inceleteceğiz, bakacağız'' dedi. Bu konuda yönetmeliğin açık olduğunu ifade eden Cansızlar, ''Bir iddia var ortada değil mi? Bakmak durumundayız... Basında çıkan her tür iddiaya biz bakmak durumundayız. Bakacağız, ondan sonra neticesini size aktaracağız. Burası bir hukuk devleti, hukuk kuralları içinde çalışan müesseseler... Nasıl SPK devlet dairesi ise İMKB de devlet dairesidir'' diye konuştu.

-YEŞİL SERMAYE-

Bir gazetecinin ''Yeşil sermaye ile ilgili, paralarını kaybedenler için kalıcı bir çözüm var mı'' şeklindeki sorusu üzerine Cansızlar, izinsiz halka arz dedikleri bu tür 77-78 tane şirket bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti: ''Bu şirketlerle ilgili biz son yıllarda yurt içinde, yurt dışında çok yaygın vatandaşı bilgilendirme toplantıları yaptık. Zaten bu tür şirketler bir saadet zinciri gibi işleyen finansman modeli ile bu işe başlamışlar. 78 şirketin yüzde 90'ının çok iyi durumda olmadığı ortaya çıkıyor. 5-6 milyar avroluk hacimden bahsediliyor kaybedilen rakam olarak. Bizim önerimiz şu oldu, yaklaşık 2,5 sene önce Başbakanlığa bir kanun tasarısı taslağı gönderdik, dedik ki mevcut durumda vatandaşları bilgilendirdik, şirketlerle ilgili de incelemelerimiz devam ediyor. Davalar açıldı fakat bu yeterli olmayabilir, bu şirketlerle ilgili bazı tedbirler almak gerekebilir. Kanuni düzenlemelerle ilgili sert tedbirlerin alınması gerekebilir. Bu tür izinsiz halka arz yapan şirketlerle ilgili yönetimlerine geçici bir süre el koymak, kayyum atamak gibi bazı tedbirler... 20 yıl geriye giderek toplanan paraların kimlere transfer edildiğini tespit edilmesine yönelik bir taslak sunduk ama herhangi bir şekilde şu ana kadar parlamentodan böyle bir şey çıkmadı. Hükümetin de böyle bir kararı olmadı.''