BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,91
ALTIN 2.431,24
HABER /  GÜNCEL

Ayakta fiks tarife durduruldu

Ayakta tedavilerde fiks fiyat uygulamasını öngören tebliğ Danıştay tarafından durduruldu.

Abone ol

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, ayakta tedavilerde fiks fiyat uygulamasını öngören tebliğe karşı Danıştayda açıkları davayı kazandıklarını ifade ederek, ''Vatandaş, yüklü miktarda katkı payı istendiği için hastaneye gitmekten korkuyordu. Artık rahatlıkla hastaneye gidebilecek'' dedi. Aygün yaptığı yazılı açıklamada, Danıştayın, Maliye Bakanlığının 1 Temmuz 2006'da yayımladığı ''Tedavi Yardımları Uygulama Tebliğini'', Anayasa'nın vatandaşların sağlık hakkını güvence altına alan 56. maddesine aykırı bularak yürütmesini durdurduğunu belirtti.

Aygün, tebliğle 4 aydan bu yana hastanelerde hizmet başı yerine ''vaka başına ödeme'' yapıldığını, bilgisayarlı tomografi, MR, mamografi gibi yüksek ücretli tetkikler için 70-80 YKr gibi çok düşük ödemeler verildiği için, dar gelirli vatandaşın ''büyük sıkıntı çektiği''ni anlattı. Aygün, Danıştayın aldığı kararı sevinçle karşıladıklarını ifade ederken, ''İyi ki bu ülkede yargı var. Yargı sağlık gemisinin dümenini IMF'nin elinden aldı'' dedi.

Tebliğle ''sağlıkta tasarruf uğruna vatandaşın gözden çıkarıldığını'' ifade eden Aygün, şunları kaydetti: ''Vatandaş, yüklü miktarda katkı payı istendiği için hastaneye gitmekten korkuyor ve hastalığıyla yaşamayı tercih ediyordu. Hastalar artık rahatlıkla hastaneye gidebilecek. Danıştay, vatandaşın en doğal hakkı olan sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkını savunmak için açtığımız davada vatandaşın yanında yer aldı. Yüce Türk adaletine teşekkür ederiz.''

TEBLİĞ NE GETİRİYORDU
Tebliğ, ayakta tedavilerde fiks fiyat uygulamasını içeriyordu. Tebliğe göre, birinci basamak resmi ve özel sağlık kuruluşlarına başvuran hastalar için (diş ve 112 acil sağlık hizmetleri hariç) farklı tutarda vaka (başvuru) başına ödemede bulunulmasını öngörüyordu. Vaka başına ödeme, resmi sağlık kuruluşlarında 11 YTL, özel sağlık kuruluşlarında ise 13,2 YTL olarak hesaplanmıştı. Hastanın diğer bir sağlık kurumuna sevk edilmesi durumunda ise vaka başına ödeme 5 YTL olarak öngörülüyordu.