BIST 9.080
DOLAR 32,32
EURO 35,06
ALTIN 2.309,79
HABER /  GÜNCEL

Rusya S-400'leri verecek ama...Tatsız iddia

Rusya'nın S-400'lerle ilgili Türkiye'den kapora aldığının doğrulanmasının ardından Rusya'nın teknoloji transferine yanaşmadığı iddia edildi.

Abone ol

Rusya'nın Türkiye'ye göndereceği S-400 hava savunma sistemleri için ön ödeme aldığı belirtildi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in askeri ve teknik işbirliğinden sorumlu olan yardımcısı Vladimir Kojin, Türkiye'ye gönderilecek S-400 hava savunma sistemleri için ön ödeme alındığını söyledi.

Kojin, bu sistemlerin Türkiye'ye ne zaman sevk edileceğini ise henüz açıklamayacağını belirtti. Diğer taraftan kapora ya da anlaşmanın maliyetine ilişkin resmi bir açıklama henüz yapılmadı.

"TEKNOLOJİ TRANSFERİ GÜNDEMDE DEĞİL"

TürkRus sitesinin İzvestiya'dan aktardığı habere göre, Vladimir Kojin, Rusya ve Türkiye'nin sadece hazır S-400 füze sistemi komplekslerinin sevkiyatları üzerinde anlaştığını, füze üretim teknolojisinin sağlanmasının gündemde olmadığını söyledi..

Kojin, ''Hazır füze sistemlerinin Türkiye'ye sevkiyatları konusunda uzlaşmaya varıldı, ancak S-400'lerin teknolojilerin paylaşılması söz konusu değildir'' dedi.

BOZDAĞ "TRANSER SAĞLANACAK" DEMİŞTİ

Öte yandan Başbakan Yardımcısı Bozdağ, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada "S-400 füzelerini anlaşma çerçevesinde Türkiyemiz alacaktır ve teknoloji transferi de sağlanacak. Dolayısıyla Türk mühendislerinin de bu füzeyi yapabilme imkan ve kabiliyeti geliştirilecek." diye konuşmuştu.

S-400 FÜZE SAVUNMA SİSTEMİNİN ÖZELLİKLERİ NELER?

Türkiye’nin Rusya’dan satın almayı planladığı S-400 hava savunma sistemleri, "yüksek etkili koruma" kabiliyetiyle dikkati çekiyor. Peki S-400 füzelerinin özellikleri nelerdir?
 
Sovyetler Birliği döneminde S-300 füzelerinin üretilmesinden sonra geliştirilmeye başlayan S-400 sistemi, 2007'den bu yana Rusya'nın silah envanterinde yer alıyor.
 
S-400, önemli siyasi, ekonomik ve askeri hedefleri "yüksek etkili koruma" için tasarlanan bir sistem olarak tanımlanıyor.

HAYALET UÇAK VE BALİSTİK FÜZELERİ YOK EDEBİLİYOR

Dünyadaki en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak nitelendirilen sistem, savaş uçakları, radar tespit ve kontrol uçakları, keşif uçakları, stratejik ve taktik uçaklar, taktik, operasyonel-taktik balistik füzeler, orta menzilli balistik füzeler, hipersonik hedefler ve diğer gelişmiş hava saldırısı araçlarını imha etmek üzere tasarlandı.
 
S-400 taburu, en az bir mobil operasyon komuta merkezi, 8 fırlatıcı ve 32 füzeden oluşuyor.

600 KİLOMETRE UZAKLIKTAKİ HEDEFLERİ ALGILAYABİLİYOR

Kısa, orta ve uzun menzillerde füzeleri aynı anda kullanabilen S-400, 600 kilometre uzaklıktaki hedefi algılama özelliğine sahip ve saniyede 4,8 kilometre hızla füze gönderilebiliyor. Sistem, hedefe 10 saniyeden daha az sürede tepki veriyor.
 
S-400, çok uzun menzilli 40N6 model füzeyle 400 kilometre, uzun menzilli 48N6 model füzeyle 250 kilometre, orta menzilli 9M96E2 model füzeyle 120 kilometre ve kısa menzilli 9M96E model füzeyle de 40 kilometredeki hedefleri vurabiliyor.