BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,67
ALTIN 2.407,43
HABER /  GÜNCEL

Rusya lideri Putin İstanbul'da!

Rus lider Vladimir Putin 14 Ekim'deki ertelenen Türkiye ziyareti için İstanbul'da. Putin bir uçak dolusu işadamıyla birlikte geldi.

Abone ol

Rusya Rusya lideri Vladimir Putin, Ekim ayında planlanan ancak ertelenen Türkiye'ye gezisine keyifli geldi. Uçaktan inerken hostesle şakalaştı, yüzünde gülümseyen bir ifade vardı.

Suriye meselesi nedeniyle ters düşen Erdoğan ile Putin buluşmasını dünya izliyor.

Putin'i havaalanında Enerji Bakanı Taner Yıldız, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve diğer yetkililer karşıladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Başbakanlık Ofisi'nde görüştü.

KRİTİK ZİRVE 2,5 SAAT SÜRDÜ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Putin'in Dış Politika Danışmanı Yuri Uşakov'un da hazır bulunduğu görüşme, basına kapalı 2,5 saat sürdü.

galeri.20121203145622.jpg

BİR UÇAK DOLUSU İŞADAMIYLA GELDİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i taşıyan özel uçak, saat 13.15'te Atatürk Havalimanı'na indi. Putin'i karşılamak için Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Vladimir Ivanovski, uçağa geçti. 

Putin, Devlet Konukevi'ne yakın bir yere park edilişinden yaklaşık 10 dakika sonra Ivanovski ve diğer Rus yetkililerin ardından uçaktan tek başına indi. Kendisini karşılayanlarla tek tek tokalaşan ve selamlaşan Putin, apronda bekleyen gazetecilere de el salladı.

Putin daha sonra apronda hazır bekletilen limuzine binerek, yoğun güvenlik önlemleri altında havalimanından ayrıldı.  Bu arada, ziyareti sırasında Putin'e eşlik edecek Rus iş adamlarını taşıyan uçak da yaklaşık bir saat önce İstanbul'a geldi.

Atatürk Havalimanı'ndan notlar

Rusya Devlet Başkanı Putin'in uçağının indiği Atatürk Havalimanı'nda sabah saatlerinden itibaren yoğun güvenlik önlemi alındı. Başkan Putin'in konvoyuna eşlik edecek araçların aprona girişlerine, görevliler tarafından dedektör köpek eşliğinde yapılan aranmalardan sonra izin verildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 'in akşam saatlerinde İstanbul'dan ayrılması bekleniyor.

EKONOMİ VE SURİYE KONUŞULACAK

Görüşmenin ardından 3. Üst Düzey İşbirliği Konseyi Toplantısı yapılacak. Erdoğan ile Putin, daha sonra ortak basın toplantısı düzenleyecek.

3. Üst Düzey İşbirliği Konseyi Toplantısı'na, bakanlar Ahmet Davutoğlu, Zafer Çağlayan, Taner Yıldız ve Mehdi Eker de katılacak.

Son 10 yılda ivme kazanan Türkiye-Rusya ilişkilerinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ziyaretİ, ilişkilere verdiği özel önemin işareti sayılıyor.

Ziyaretin en önemli gündem maddesinin ticari ilişkiler ile Suriye olması bekleniyor.

ARAÇ MOTORLARI BİLE ARANDI

Cumhurbaşkanlığı bomba imha ekibi görevlileri, konukevi etrafında kapsamlı bir araştırma yaptı. Dedektör köpek ''Ateş'' de bu aramalara katıldı. ''Ateş'', aldığı komutlara harfiyen uyarak hem basın araçlarını hem de çevredeki yeşil alanları aradı. Dedektör köpek tarafından araçların motor bölümlerinin içinin bile arandığı görüldü.

Konukevi önünde Devlet Başkanı Putin'in havalimanından Başbakanlık Ofisi'ne geçerken kullanması için bir limuzin hazır bekletiliyor. Vladimir Putin'in İstanbul'a gelişini haber yapmak amacıyla da birçok televizyon kanalı havalimanından canlı yayın yapıyor.

Bu arada, Devlet Konukevi'nin önündeki göndere Türk bayrağı ile birlikte Rusya bayrağı çekildi.

YILDIZ'IN ARACI BİLE KONTROL EDİLDİ

Putin'in gelişi öncesi bomba arama köpekleriyle arama yapılırken Bakan Yıldız'ın aracı bile kontrolden geçirildi. Vladimir Putin, Başbakan Erdoğan ile görüşeceği Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'ne geçmek üzere havalimanından ayrıldı. Putin kendisini görüntüleyen gazetecilere el sallayamayı da ihmal etmedi.

Bu arada Putin'i taşıyan uçaktan bir saat önce bir başka uçak inerek Rus heyetini İstanbul'a getirdi İstanbul'da Dolmabahçe Sarayı'nda yapılacak görüşmelerde Putin ve Erdoğan Suriye'deki krizi ile Türkiye'nin NATO'dan istediği Patriot füzesavar sistemini gibi konuları ele alacağı belirtiliyor.

bakan-in-otosu-bile-arandi-2844788.jpeg

ÖNCE DIŞİŞLERİ BAKANLARI GÖRÜŞTÜ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Vladimir Putin’in yapacağı görüşme öncesinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov bir araya geldi.

Başbakan Erdoğan ve Putin, Türkiye-Rusya 3. Üst Düzey İşbirliği Konseyi Toplantısı’na katılacak. Erdoğan ile Putin, daha sonra ortak basın toplantısı düzenleyecek.