BIST 9.984
DOLAR 32,37
EURO 34,72
ALTIN 2.427,35
HABER /  DÜNYA

Rusya duyurdu: Hafter Ulusal Mutabakat Hükümeti ile anlaşmaya olumlu bakıyor

Libya ile ilgili son dakika haberleri peş peşe geliyor. Rusya Savunma Bakanlığı, General Halife Hafter'in Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ile anlaşmaya olumlu baktığını ancak 'yerel istişareler için 2 güne ihtiyacı olduğunu' açıkladı.

Abone ol

Rusya Savunma Bakanlığı, "Halife Hafter, sonuç bildirgesine olumlu yaklaştı ancak metni imzalamadan önce Libya Ulusal Ordusu'nu destekleyen aşiretlerin liderleriyle görüşmek için 2 gün süre aldı" ifadesini kullandı.

Anlaşmaya şimdi de olumlu yaklaşıyor

Libya'daki krizin çözümü için Türkiye ve Rusya'nın öncülüğünde Moskova'da toplanan heyetlerin hazırladığı ateşkes anlaşmasına imza atmadan ülkeden ayrılan Hafter'in şimdi de ateşkese olumlu yaklaştığını duyurdu.

"Moskova'da başlayan görüşmeler devam edecek"

Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac ile Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri'nin taslak metni imzaladığını anımsatan bakanlık, "Rusya'nın başkentinde başlayan ve krizi çözme amacı taşıyan faaliyetler devam edecek. Zira Libya'da biriken iç sorunların kapsamı, taraflar için dengeli ve kabul edilebilir çözümler bulma yönünde özenli çalışma yapılmasını gerektiriyor" vurgusu yaptı.

"Berlin konferansı için elverişli bir ortam sağlıyor"

Görüşmede tarafların Libya'nın egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine ve toprak bütünlüğüne bağlılıklarını teyit ettiğini ve uluslararası terörle mücadele konusundaki kararlılıklarını vurguladığını kaydeden Rusya Savunma Bakanlığı, "Libyalı tarafların ateşkesin süresiz olarak uzatılması konusunda ilkesel mutabakat sağlamaları, Moskova'daki görüşmenin ana sonucudur. Bu husus, Libya konulu Berlin konferansının toplanması için elverişli bir ortam sağlıyor" diye ekledi.

Askeri kaynaklar, BAE'ye ait zırhlı araç ve topların Hafter milislerinin ana karargahı olan Terhune'ye ulaştığını açıkladı.

Ne olmuştu?

Ülkenin doğusunu kontrol eden General Halife Hafter, Türkiye ve Rusya’nın aracılık ettiği ateşkes anlaşmasını imzalamadan Moskova’dan ayrılmıştı. Libya Ulusal Ordusu Komutanı General Halife Hafter‘in, Türkiye'nin ateşkes denetimine katılmasını, herhangi bir müdahale ve arabuluculuğu reddettiği bildirildi.

Arap basınının iddiasına göre; Halife Hafter ateşkes anlaşmasını, Ankara'nın Libya'daki askerlerini geri çekmesine ve Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile yapılan anlaşmaların geçersiz olduğuna dair maddeler içermemesi nedeniyle imzalamamaya karar verdi.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Erdoğan kürsüye davet etti AK Parti grubu şehit kızını ayakta alkışladı
Foto Galeri Erdoğan kürsüye davet etti AK Parti grubu şehit kızını ayakta alkışladı Galeriye Gözat