BIST 9.006
DOLAR 32,31
EURO 35,07
ALTIN 2.279,76
HABER /  GÜNCEL

Rusya beklemiyordu Irak'tan Musul darbesi

Irak'taki Türk askeri kampını BM gündemine taşımak isteyen Rusya Irak'ın sürpriz adımıyla hayal kırıklığına uğradı.

Abone ol

Rusya, BMGK'da yapılan kapalı toplantıda istediğini alamadı. Irak'ın BM temsilcisi Muhammed Ali el-Hakim'in konuyu iki ülke arasında görüşmek istediklerini açıkladı.

Rusya'nın talebiyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), Türkiye'nin Irak'taki eğitim birliği konusu görüşüldü.

BMGK, kapalı toplantıda, Rusya'nın talebi üzerine Irak'taki Türk  askeri varlığını ele aldı. BM Genel Sekreter yardımcılarından Miroslav Jenca da  talep üzerine toplantıya katılarak Konsey üyelerine sunum yaptı. Toplantının  çıkışında ise talebin kimden geldiği ve Irak'ın mektupla Konsey'e başvurup  vurmadığı muamması yaşandı.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, gazetecilerin, "Böyle  bir toplantıya niçin gerek duydunuz?" sorusuna karşılık, "Irak, BMGK'ya mektup  gönderdi. Bu bizim kapalı toplantı için harekete geçmemizi tetikledi. Irak  Başbakanı ve diğer Iraklı yetkililer bu konuda açık şekilde şikayetlerini dile  getirdiler" ifadesini kullandı.

RUS ELÇİNİN BAHSETTİĞİ MEKTUP 1.5 YIL ÖNCESİNE AİT

Churkin'in ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Irak'ın BM  Daimi Temsilcisi Muhammed Ali el-Hakim ise Irak'ın konuyu ikili şekilde çözmek  istediğini kaydederek, "Biz konuyu Ankara ve Bağdat arasında ikili olarak  görüşüyoruz. İhtiyacımız olduğunda konuyu mektupla BMGK'ya bildiririz. Ancak  Bağdat henüz BMGK'ya mektup göndermedi. Churkin'in bahsettiği mektup zannediyorum  25 Haziran 2014'teki mektuptur" diye konuştu.

HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIM

Öte yandan, Churkin gazetecilere yaptığı açıklamada, toplantıda arzu  ettikleri başarıyı sağlayamadıklarını da söyledi.

Churkin, "Toplantı çok önemli olmasına rağmen hayal kırıklığına  uğradım. Biz BMGK Başkanı'nın BM Şartı, uluslararası hukuk ve Irak'ın toprak  bütünlüğü ve egemenliğine saygı gösterilmesini isteyen bir metni gazetecilere  okumasını istedik ancak bazı üyeler sorunun daha da büyümemesi gerektiğini  savunarak kabul etmediler" dedi.

Churkin, taleplerine muhalefet eden ülkelerin uluslararası prensiplere  olan bağlılıklarının sorgulanacağını da öne sürerek, "BMGK'dan ortak bir metin  çıksaydı toplantının etkisi daha fazla olabilirdi ancak BMGK bu konuya yeterli  önem vermedi" diye konuştu.

Rus savaş uçağının düşürülmesi konusunun gündeme gelip gelmediğinin  sorulması üzerine de Churkin, bu konunun Irak meselesi ile bağlantısı olmadığını,  bu yüzden gündeme getirmediklerini söyledi.

Türkiye'nin, "Irak hükümetinin izni olmadan bu ülkeye ek asker  gönderme" kararını, "düşünülmeden alınmış ve izah edilemeyecek bir hareket  olarak" değerlendirdiklerini belirten Churkin, DAEŞ'le mücadele eden ABD  öncülüğündeki koalisyon güçlerinin de Suriye'de hükümetin onayı olmadan operasyon  yaptıklarını ve bunun illegal olduğunu savundu.

HALİT ÇEVİK'TAN AÇIKLAMA

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik, DAEŞ'le savaşta Irak halkı ve hükümeti ile birlikte olduklarını belirterek, Irak'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin Türkiye için önemli olduğunu söyledi.

Rusya'nın talebiyle BM Güvenlik Konseyi'nde, Türkiye'nin Irak'taki eğitim birliği konusu görüşüldü. Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Çevik, "Irak'ın toprak bütünlüğü ve egemenliği Türkiye için çok önemlidir" dedi.

Türkiye'nin DAEŞ'i, en büyük tehditlerden biri olarak gördüğünü vurgulayan Çevik, "Biz DAEŞ'le savaşta Irak halkı ve hükümeti ile birlikteyiz. Biz DAEŞ'le savaşan uluslararası koalisyonun bir parçasıyız. Bu bağlamda Türk askeri eğitimcileri bir yıldır Irak'ta bulunuyor. Bu bir sır değil" diye konuştu.