BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Rus savunma sanayii yeni müşteri arayışında

Uluslararası silah pazarlarının en güçlü aktörlerinden Rusya, son dönemde bu alandaki satışlarını daha da artırmak için yeni yöntemler benimsiyor. Rusya halihazırda, ABD'nin ardından en çok silah ihraç eden ülke.

Abone ol

Rusya'nın uluslarası silah pazarında hakim olduğu alanların başında füze savunma sistemleri geliyor.

Son dönemde Rusya uluslararası silah satışlarını artırmak için yeni yöntemler deniyor.

Venezuela devlet başkanı Hugo Chavez'in, Moskova'dan Rus silahları satın almak için 4 milyar dolarlık yardım aldıkları yönündeki açıklaması, Rusya'nın yeni hamlelerinden birine işaret ediyor.

Moskova'dan henüz bir açıklama yapılmamış olsa da, Rusya devlet başkanı Putin nisan ayında Venezuela'nın Rusya'dan 5 milyar dolarlık silah satın alacağını açıklamış, Venezuela ise yaklaşık bir yıl önce 2 milyar dolarlık Rus silahı almayı planladıklarını duyurmuştu.

Venezuela üzerinde 2006'dan beri süren Amerikan ambargosu sonrası, Caracas ordunun modernizasyonu için yüzünü Moskova'ya dönmüş durumda.

10 milyar dolarlık satış

Rosobonexprot isimli Rusya'nın en önemli silah ihracatı firmasının müdürü Anatloy Isaykin, ülkenin bu yıl 10 milyar dolarlık silah ihrac etmeyi öngürdüğünü söylüyor.

Firmanın birkaç bin farklı ürün satışında bulunduğunu ve satışlarını her yıl 500-600 milyon dolar arırdıklarını açıklayan Isaykin, Rusya'nın hali hazırda 40 milyar dolarlık siparişle küresel silah pazarındaki yerinin sağlam olduğunu söylüyor.

"Rusya, ABD'nin izinde"

Uluslararası güvenlik uzmanı Richard Grimmet'na göre, Rusya soğuk savaş döneminde batılı rakiplerine kaptırdığı sektör liderliğini son dönemde, kalkınmakta olan ülke pazarlarına yönelerek yeniden elde etmeyi deniyor.

Ancak Rusya'nın bu ülkelere kendisinden silah almaları için sağladığı krediler, uluslararası silah ticaretinde uzun dönemdir uygulanmakta olan bir yöntem.

Stokcholm Uluslararası Barış Araştırmaları Merkezi'nden (SIPRI) Paul Holtom, dünya silah ticaretinin lideri ABD'nin bu yöntemi uzun zamandır, orta doğu ülkeleri özelinde uyguladığına dikkat çekiyor.

Holtom ayrıca, silah ihracatında ABD ve Rusya'nın lider konumda olduğunu, Almanya, Fransa ve İngiltere'nin de bu iki ülkenin ardından sıralandığını söylüyor.

"Silah satışında ABD rakipsizdir"

Moskova'daki Strateji ve Tekonoloji Araştırmaları Merkezi'nden Konstantin Makienko ise, ABD'nin pazardaki gücü Rusya'nınkinin birkaç kat üzerinde olduğunu söylüyor.

Dolayısıyla Makienko'ya göre Rusya'nın küresel silah satışı pazarında kıyaslanması gerken ülke ABD değil ancak Fransa olabilir.

Makienko ayrıca sözkonusu silah satışı olduğunda herhangi bir ülkeyi ABD ile karşılaştırmanın mümkün olmadığını ekliyor.