BIST 10.209
DOLAR 32,44
EURO 34,84
ALTIN 2.398,71
HABER /  GÜNCEL

Rupert Murdoch ve oğlu parlamentoya ifade veriyor

Ruport Murdoch ve oğlu James, ailenin medya imparatorluğunu sarsan telekulak skandalıyla ilgili olarak İngiltere parlamentosunda konuyu soruşturan komisyonunun sorularını yanıtlıyor.

Abone ol


Medya patronu Rupert Murdoch ve oğlu James Murdoch, İngiltere parlamentosunda bir komisyon önünde ifade veriyor.

40 yıldır İngiltere'de medyanın en güçlü aktörlerinden biri olarak varlık gösteren Rupert Murdoch ilk kez milletvekilleri önünde hesap veriyor.

Komisyon, Murdoch'a bağlı gazetecilerin çok sayıda kişinin gizlice cep telefonlarını dinlediği ve polise rüşvet verdiği iddialarını soruşturuyor.

Oğul James Murdoch, cep telefonları mesajlarının dinlenmesinden duyduğu üzüntüyü belirtti ve bu tip faaliyetlerin Murdoch'a bağlı medya grubu News Corporation'ın takip etmeye çalıştığı standartlara yakışmadığını söyledi.

James Murdoch, telekulak skandalının odağındaki News of the World gazetesinde yaşananlardan dolayı koşulsuz özür dilediğini açıkladı.

James Murdoch, skandalın ardından kapatmaya karar verdikleri News of the World gazetesinin istifa eden eski çalışanlarının usulsüzlük yaptıkları yönünde hiçbir delil bulunmadığını kaydetti.

Rupert Murdoch, sahibi olduğu gazetede meydana gelen telefon dinleme vakalarından kimin ne dereceye kadar haberdar olduğu konusundaki sorulara duraksayarak, çok kısa cevaplar verdi.

Rupert Murdoch, News of the World gazetesinin cinayete kurban giden okul çağında bir genç kızın telefon mesajlarına gizlice girdiğini sadece iki hafta önce öğrendiğini ve duydukları karşısında ''utanç, şaşkınlık ve şok'' yaşadığını söyledi.

Parlamento komisyonunun ''bir fiyasko'' diye tanımladığı telekulak vakalarında sorumluluğu olduğuna inanıp inanmadığı sorusuna Rupert Murdoch, ''hayır'' yanıtını verdi.

Emniyet müdürü de ifade verdi

Baba ve oğul Murdoch'dan önce milletvekillerinin sorularını yanıtlayan isim Londra emniyet müdürü Paul Stephenson'dı.

Stephenson, yanlış bir şey yapmadığını, Londra emniyet müdürü olarak görev başına geldiğinde telefon dinlemelerle ilgili süregiden polis soruşturmasının yetersiz olduğunu düşünmesi için bir neden olmadığını söyledi.

Soruşturmanın bir parçası olmamasına rağmen neden istifa ettiği sorusuna cevaben Stephenson, telekulak skandalıyla ilişkili olduğuna dair "dikkat dağıtıcı" hikayeler nedeniyle istifa etmek zorunda kaldığını söyledi.

Stephenson, görev başına geldiğinde telefon dinleme skandalının gündemdeki öncelikli konular arasında yer almadığını da ekledi.

Stephenson, medya devi Rupert Murdoch'un, polis tarafından telekulak skandalı için sorgulanan eski yöneticilerinden Neil Wallis'i danışmanı olarak işe aldığı için eleştirilere hedef olmuştu.

Stephenson'ın yine Wallis'in danışmanlığını yaptığı lüks bir kaplıcada ücretsiz tedavi gördüğü de ortaya çıkmıştı.

İstifa mektubunda, Wallis'i işe almasının başbakan David Cameron'un Andrew Coulson'u danışmanlık görevine getirmesinden farklı olduğunu vurgulayan Stephenson, komisyon önünde yaptığı açıklamada Cameron'a kişisel bir saldırıda bulunmadığını da söyledi.

Kilit tanık ölü bulundu

Öte yandan, İngiltere'de giderek büyüyen telekulak skandalının kilit tanıklarından, kapatılan News of the World gazetesinin eski muhabiri Sean Hoare ölü bulundu.

Hoare, önce New York Times'a ardından da BBC'ye yasadışı telefon dinleme uygulamalarının gazetede çok yaygın olduğunu ve eski genel yayın yönetmeni Andy Coulson'ın çalışanları şöhretli isimlerin telefonlarını dinlemeye teşvik ettiğini söylemişti.

Polis davanın kilit bir tanığı olarak görülen bu kişinin ölüm nedeninin hala belli olmadığını ancak durumun şüpheli olmadığını söylüyor.

Ünlülerin, politikacıların ve diğer gazetecilerin telefonlarının dinlenmesi ve cinayete kurban giden bir kişinin telefon mesajlarının gizlice dinlenip silinmesi iddiaları İngiltere kamuoyunda News Corporation’a karşı tepki uyandırmış ve soruşturma başlatılmıştı.

News Corporation’ın başındaki Rupert Murdoch Amerika’da Fox Tv ve Wall Street Journal, İngiltere’de ise Sun, Times ve Sky gibi yayın kuruluşlarının sahibi ya da en büyük hissedarı.