BIST 10.260
DOLAR 32,35
EURO 34,79
ALTIN 2.393,58
HABER /  GÜNCEL

İngiliz mühendise Türk usulü cenaze töreni

Türkiye'yi çok seven Maurice John Carling adlı İngiliz, Dalyan'da ölmeden önce arkadaşlarına şu vasiyeti etmişti.

Abone ol

Muğla'nın Ortaca İlçesi'ne bağlı Dalyan Beldesi'nde, bir hafta önce yalnız yaşadığı evinde kalbine yenik düşüp ölen emekli atom mühendisi İngiliz Maurice John Carling (76) vasiyeti üzerine Türk usulü düzenlenen cenaze töreninin ardından Müslüman mezarlığında defnedildi.

Dalyan Dağdibi Belediye Mezarlığı'na bugün (Salı) getirilen cenazeyi Türk komşuları taşırken İngiltere'den gelen İki kızı ve bir damadı ile birlikte yaklaşık 30 İngiliz cenazenin arkasından yürüdü. Türk komşuları kefene sarılı cenazeyi mezara indirirken cenaze merasimine katılan İngilizler sadece bakmakla yetindi. Daha sonra emekli atom mühendisi İngiliz 76 yaşındaki Maurice John Carling'in kızları damadı ve diğer İngiliz erkekler, yarısı tahta ile kapatılan mezarı kapatmak için toprak attı. Gömü işlemi bittikten sonra Dalyan Merkez Camii imamı Ümit Yalçın dua için herkesin yere çökmesini istedi. Hoca duayı okurken İngilizlerin bazıları ayakta bazıları çökerek dinledi. Cenazeye katılan Türkler hoca dua okurken ellerini açıp eşlik ettiler. İmam Ümit yalçın, burada gömülmek isteyen yabancılar olduğunu, Müslüman gibi cenaze namazı kılınmadığını ama yıkanıp kefenlendikten sonra aynı gömü işlemi yapıldığını, okuduğu duayı da burada yatan Müslümanlar için okuduğunu belirtti.

TÜRK USULÜ TÖREN

İngiliz Maurice'nin öldüğü günden buyana cenaze işlemleriyle ilgilenen komşusu Dalyan Tekne Kooperatifi Başkanı Atilla Gültekin, "Yaklaşık iki yıldan buyana Dalayan'da yaşıyordu. Maurice bey gerçek bir Dalyanlı'ydı. Herkese yardım ederdi. Ölürsem beni burada Türkler gibi gömün' diye bana vasiyette bulunmuştu. Ben cenazeyi sahiplendim, öldükten sonra tüm cenaze işlerinde Türkler yer aldı. Türk usulüne göre gömülüyor. İngilizler konuya yabancı olduklarından seyrediyorlar. Bizler insanlık görevimizi yapmak için buradayız" dedi.

İngiltere'den cenaze işlemleri için gelen büyük kızı Lynn Carling (50) mezarın başucuna dikilen tahta levhanın üzerine babasının isminin baş harflerini yazdıktan sonra, "İngiltere yağmurluydu güzel bir havada güzel bir ortamda, babamın istediği gibi defnedilmesinden memnunum. Türkiye'yi çok severdi onun için doğrusu buydu" diye konuştu.