BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Rumlarla zorla gerdeğe sokuyorlar

Kıbrıs'ta zorla güzellik çabası.. Taraflar anlaşamıyor ama müzakereler sürüyor.. Tek devlet çabalarına karşı ilginç bir tespit.

Abone ol

Bu sabah TV8’de yayınlanan “Erkan Tan ile Başkent’ten” programına konuk olan KKTC eski Başbakanı ve Meclis Başkanı Hakkı Atun ile emekli büyükelçi ve eski müsteşar Osman Ertuğ, “5 Parmak Grubu”nu anlattı ve ekledi : “Biz Rumlarla boşandık, bir daha evlenmek istemiyoruz.”

“5 Parmak Grubu”

“5 Parmak Grubu”nun Kıbrıs davasının savunulması amacıyla kurulan bir sivil toplum örgütü olduğunu belirten Atun, “ ‘5 Parmak Grubu’ birliğimizin simgesi, dik duruşumuzun simgesidir” dedi. Davanın sadece hükümete, yönetenlere bırakılamayacağını söylenen Ertuğ, bu işin hep birlikte ‘Ortak Akıl’la çözülebileceğinin altını çizdi. Ertuğ, ayrıca, ‘5 Parmak Grubu’ olarak benimsedikleri kamudiplomasisinin günümüzün en etkili yöntemlerden biri olduğunu vurguladı.

Çözümsüzlük çözüm değil dediler, ama çözüm getirdiler mi?

Eski usullerin ve yöntemlerin eskidiğini savunanlarının, asıl eskiyenler olduğunu belirten Altun ve Ertuğ, yeni yönetemlerin çözüm getirmediğinin anlaşıldığını savundu. Atun ve Ertuğ, bu yöntemlerin savunucusu olan KKTC Cumhurbaşkanı Talat’ın da yönetime geldikten sonra ‘yeni yöntemlerin’ çözümsüzlüğünü anladığını ifade etti.

“Bunu dünya istiyor…”

Çekoslovakya örneğini hatırlatan Atun, birleşmenin tek çözüm yolu olmadığını, ancak dünya kamuoyu tarafından böyle bir hava yaratıldığını belitti. Atun ve Ertuğ, “İki tarafta kendi bölgesinde, hiçbir zorluk, olay olmadan 1974’ten beri yaşamaktadır” diye konuştu.
KKTC’nin tam teşeküllü bir devlet mekanizmasına sahip olduğunu söyleyen Ertuğ, Devlet tanınsa da tanınmasa da vardır. Ertuğ, “KKTC Türkiye tarafından tanınmaktadır. ‘De facto’,yani fiili olarak düzinecelerce devlet tarafından tanınmaktadır” diye konuştu.

“Paralar yendi, ama bir devlet inşa edildi”

Erkan Tan’ın “Yediniz Türkiye’den gönderilen onca parayı” sitemi karşısında Ertuğ, paraları kendi kişisel amaçları için kullanan kötü niyetli kişilerin bulunduğunu, ama bütün Kıbrıs halkının itham altına alınmasının haksız olacağını belirtti ve ekledi: “Bu paralarla Kıbrısın egemenliğinin güvencesi olarak kendi ayakları üzerinde duran yepyeni bir devlet mekanizması kurulduğunu belirtti.”

“5 Parmak” 5 ilke

Ertuğ, “5 Parmak Grubu”nun KKTC davasında ki olmazsa olmaz 5 ilkesini açıkladı.

1- Eşit Egemenlik: 1960’larda uygulanan siyasi eşitliğin, tarihin de gösterdiği şekilde yeterli olmadığını vurgulayan Ertuğ, sağlam zeminin egemen eşitlik olduğunu söyledi.
2- Yeni Bir Ortaklık: KKTC’nin Rum kesiminin yaması olamayacağını belirten Ertuğ, “Eşit zeminde, ortak bir derecede buluşacağız” dedi
3- Çoğrafi Zemin: Ertuğ, birleşme sonrası gelecekte çıkabilecek her hangibir sorun halinde, geçmişte yaşananların tekrarlanmaması için toplumların kendi çoğrafyalarını bilmelerini ve orada yaşamalarının önemli olduğunu ifade etti.
4- Türkiye’nin Etkin ve Fiili Garantisi: Ertuğ, Türkiye’nin varlığının askeri garantiden ziyade benlik kaybı yaşanmaması için olmazsa olmaz olduğunu belirtti.
5- Avrupanın Birincil Hukuku Olan bir Anlaşma: Ertuğ, anlaşmanın açılabilecek davalarla çökertilmemesi için Avrupa birincil hukuku olması gerektiğini söyledi.
5 ilkeyi açıklayan Ertuğ, “Bu beş ilke eğer sağlanırsa, Kıbrıs Türk halkı da böyle bir çözümü destekler” diye sözlerini sonlandırdı.