BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  DÜNYA

Rumlar müzakereleri durdurdu

Kıbrıs Rum kesimi üyelik kozunu kullandı ve fiili müzakereleri durdurdu.

Abone ol

Rum tarafı, para politikaları ve mali kontrol fasıllarında müzakerenin açılmasını veto etti. Rumlar, müzakerelerin askıya alınması gündemdeyken yeni fasılların açılmasının anlamsız olduğunu savunuyor.

Rum yönetimi, AB Komisyonu’nun Türkiye ile müzakereler konusunda açıkayacağı tavsiyeyi beklemeden fiili olarak müzakereleri bloke ediyor.

Brüksel’deki son daimi temsilciler toplantısında Kıbrıs Rum yönetimi, taraması tamamlanan para politikaları ve mali kontrol fasıllarında Türkiye’ye müzakere davet mektubunun gönderilmesini veto etti.

Rum yönetimi, para politikaları faslında Merkez Bankası’nın ve mali kurumların bağımızlığına ilişkin Türk mevzuatının AB müktesebatı ile uyumlu olmadığını savundu. Mali kontrol faslında Rum yönetiminin veto gerekçesi ise Türkiye’nin bu alanda Güney Kıbrıs’taki kurumlarla işbirliğini reddetmesi.

GEREKÇELER TEKNİK DEĞİL SİYASİ
Rum yönetimi sözkonusu başlıklarda müzakerenin açılmaması için teknik gerekçeler öne sürse de asıl amacın siyasi olduğu belirtiliyor. Rum diplomatlar, toplantılarda “Komisyon askıya alma konusundaki tavsiyesini açıklamadan önce müzakerelere hiçbir şey yokmuş gibi devam etmek Türkiye’ye yanlış sinyal gönderir” görüşünü savunuyor.

Kaynak: