BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

38 bin yıllık kemik inceleniyor

Bilimadamları bir kemik parçasından Neanderthallerin gen haritasını çıkardı.

Abone ol

ABD'li bilim adamları, daha önce bir kenara attıkları bir kemik parçasından Neanderthallerin gen haritasını çıkarmaya başladı.

Hırvatistan'da bir mağarada bulunan kemik parçasından alınan genetik materyalin Neanderthal DNA'sının bir milyon kadar yapı taşının ortaya çıkmasını sağladığı, 2 yıl içinde de Neanderthallerin 3.3 milyar yapı taşının çoğunun ortaya çıkarılmasının beklendiği belirtildi.

California'daki Berkeley Milli Laboratuvarı'ndan Edward Rubin, araştırmanın 'Neanderthallerin biyolojisi hakkında bilgi verecek bir DNA zaman makinesi gibi işlev göreceğini' söyledi.

Neanderthallerin genetik yapısı hakkındaki bilginin, Neanderthallerin ve insanların atalarının ayrılmasından sonra, modern insanın gelişmesinde hangi DNA değişikliklerinin ortaya çıktığına da ışık tutması bekleniyor.

Rubin, şu ana kadar yapılan analizin, insan DNA'sı ile Neahderthal DNA'sının yüzde 99.5 ila yüzde 99.9 benzer olduğunu gösterdiğini söyledi.

Kemik 38 bin yıllık

38 bin yıllık kemik parçası, Hırvatistan'da bir mağarada bulunmuş, ancak küçük olduğu ve bir işe yaramayacağı düşünüldüğü için Zagreb'deki bir müzede bir kenara atılmıştı.

Neanderthaller ile insanın atalarının, 28 bin yıl önce Neanderthaller yok olmadan önce Avrupa'da binlerce yıl yan yana varoldukları sanılıyor.

Bilim adamları, Neanderthaller ile insanların atalarının karışıp karışmadığını ve insanın Neanderthallerin genetik kalıntılarını taşıyıp taşımadığını merak ediyor.