BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Rumlar çizmeyi aştı

Rum yönetiminin sınır kapılarında KKTC'den giden araçlarda ''koçan ve proje'' aramasına büyük tepki

Abone ol

KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, Kıbrıs Rum yönetiminin, özellikle Metehan Sınır Kapısı'nda 3-4 gündür başlattığı araçları arama ve araçlarında inşaat planı, proje veya herhangi bir çizim bulunan kişileri ve yabancıları tutuklama uygulamasını protesto etti.


Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB), Rum yönetiminin sınır kapılarında son günlerde KKTC'den giden araçlarda ''koçan ve proje'' arayarak, insanları saatlerce sorgularak taciz etmesine sert tepki gösterdi.

KTMMOB Genel Başkanı Ahmet Ulaş, yaptığı açıklamada, ''Mimar üyelerimizin, güneye geçerken araçlarında bulunan mimari projeler nedeniyle 4 saat tutuklanıp sorgulanmış olmasını KTMMOB olarak şiddetle kınıyoruz'' ifadesini kullandı.

Ahmet Ulaş, ''mesleğini evrensel ilkeler doğrultusunda barış için icra eden mimarlara karşı Güney'deki yöneticilerin bu davranışlarının,çözümsüzlüğü kamçılayan bir davranış olarak anlaşıldığını ve ayrılıkların her geçen gün derinleştiğini'' kaydetti.

Ulaş, KTMMOB olarak her türlü ayrılıkçı davranışa karşı mücadele edeceklerini belirterek, çözüme ve barışa ulaşma hedefiyle, Güney Kıbrıs'taki meslek örgütlerine de, bu tür davranışlarla mücadele etme çağrısı yaptı.

-HAMİLE BAYAN ALIKONULDU- 
   
Uygulamanın 3-4 gündür sürdüğünü belirten Soyer, bugün biri 8 aylık hamile olan, mimar ve mühendislerin bulunduğu bir grup bayanı ve KKTC'de ikamet eden bir yabancının söz konusu insanlık dışı uygulamaya tabi tutulduğunu söyledi. 
   
''Hamile bir bayana yapılan davranış Nazi metotları olgusunu hakediyor'' diyen Soyer, bunların da akıl dolu, soğukkanlı, ilkeli davranış ve duruşla boşa çıkarılacağını kaydetti.
   
Soyer, bir soru üzerine, Metehan'da Rum polisi tarafından alıkonulan herkesin serbest bırakıldığını, kimisinin 3, kimisinin de 4 saat alıkonulduğunu sözlerine ekledi.