BIST 10.219
DOLAR 32,22
EURO 34,74
ALTIN 2.448,99
HABER /  DÜNYA

Irakta soykırım tartışması

Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi, Bağdat ve Necef'teki saldırıları düzenleyenleri soykırımla suçladı

Abone ol

Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi (IİDYK), Bağdat ve Necef'teki saldırıları düzenleyenleri ''Şiilere soykırım yapmayı istemekle'' suçladı.

Irak'ın en etkili Şii siyasi lideri IİDYK Başkanı Abdülaziz Hekim'in imzasını taşıyan açıklamada, ''(Saldırıları düzenleyenler) Peygamberin evinin yandaşlarına karşı soykırım yapmaya çalışıyorlar'' denildi.

Açıklamada, bugün Bağdat'taki Şii camisi ve dün Necef'teki Hz. Ali Türbesi'ne düzenlenen saldırılar örnek gösterilerek, bu saldırıları Saddam Hüseyin rejimi yanlısı ''katillerin'' düzenledikleri belirtildi ve güvenlik güçleri dikkatli olmaya, suçluları cezalandırmaya çağrıldı.

Sünni Ulusal Uyum Cephesi'nden yapılan açıklamada ise bugün Bağdat'taki Şii camisine düzenlenen saldırı kınandı ve saldırıyı düzenleyenlerin Irak'ın istikrarını istemediği belirtildi.

Sünni Müslüman Ulemalar Komitesi de, Şiiler'i hedef alan  saldırıların ''Irak'ın birliğine karşı bir komplonun parçası'' olduğunu ifade ederek, Iraklılar'ı ''işgale ve bundan yararlananlara tarihi bir tepki göstermeye'' çağırdı.

Bağdat'ta Şii camisi Buratha'ya bugün düzenlenen saldırıda, 79 kişinin yaşamını yitirdiği, 164 kişinin de yaralandığı bildirilmişti.

Şiilerin kutsal kenti Necef'te bulunan Hz. Ali Türbesi yakınında bomba yüklü araçla dün düzenlenen saldırıda ise 15 kişi ölmüştü.