BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  DÜNYA

Beyaz Saraydan savunma

Beyaz Saray, ABD Başkanı George W. Bush'un, bilgi sızdırdığı iddialarını yalanladı.

Abone ol

Beyaz Saray, ABD Başkanı George W. Bush'un, Irak'a dair savaş öncesi istihbaratın sızdırılması için yetki verdiği yönündeki iddialar konusunda görüşme yapmayı reddetti.

Beyaz Saray Sözcüsü Scott McClellan, davanın hali hazırda devam ettiğini ve bu nedenle herhangi bir açıklama yapılamayacağını açıkladı.

Beyaz Saray, Irak Savaşı öncesinde CIA tarafından hazırlanan ve Irak'a ait hassas bilgilerin yer aldığı verilerin sızdırılmasında rolü olduğu gerekçesiyle suçlanan ABD Başkanı Bush konusunda görüş belirtmekten kaçındı. İstihbarat sızdırma olayı nedeniyle yargılanan Dick Cheney'in yardımcısı Lewis Libby'nin mahkemeye verdiği, Irak hakkındaki istihbarat raporunun sızdırılması için Bush'un yetki verdiği yönündeki ifadesi nedeniyle Başkan Bush'un olayda doğrudan rol aldığı öne sürülürken, Beyaz Saray Sözcüsü Scott McClellan, "Davaya ilişkin yasal prosedür sürüyor ve bu nedenle davaya ilişkin herhangi bir açıklamada bulunamayız" ifadelerini kullandı.

McClellan, istihbarat teşkilatı tarafından bilginin halka duyurulabileceğine ilişkin bir karar alınması durumunda, gizliliğin kaldırılacağını açıklayarak, "Biz kanuni prosedüre uyguluyoruz, muhakeme devam ediyor ve buna müdahalede bulunmak istemiyoruz" şeklinde konuştu.
Öte yandan, Dick Cheney'in yardımcısı Lewis Libby'nin mahkeme kayıtlarında yer alan ifadesinde, Irak Savaşı'ndan önce yaşanan bilgi sızdırma olayında yetki vermiş olduğu öne sürülüyordu.