BIST 10.277
DOLAR 32,33
EURO 34,84
ALTIN 2.390,78
HABER /  GÜNCEL

Sezer 6 yasayı onayladı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 6 yasayı onayladı.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, gelir vergisi oranlarında indirim öngören ve yatırım indirimi uygulamasını kaldıran 5479 sayılı “Gelir Vergisi Kanunu, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun, Özel Tüketim Vergisi Kanunu ve Vergi Usul Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”un da aralarında olduğu 6 yasayı onayladı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Sezer'in onayladığı diğer yasalar ise şöyle:
-5479 sayılı “Gelir Vergisi Kanunu, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun, Özel Tüketim Vergisi Kanunu ve Vergi Usul Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”un
-5481 sayılı “Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun”,
-5482 sayılı “Türkiye Cumhuriyeti ile Makedonya Cumhuriyeti Arasında İşbirliği Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun”,
-5483 sayılı “190 Sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Eki Cetvellerin Yargıtay Başkanlığına Ait Bölümünde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”,
-5484 sayılı “Türkiye Cumhuriyeti ile Güney Afrika Cumhuriyeti Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığına Engel Olma Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun”,
-5486 sayılı “Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı ile Çin Halk Cumhuriyeti Kalite Yönetimi, Denetim ve Karantina Genel İdaresi Arasında Sanayi Ürünlerinde Kalite ve Güvenliğe İlişkin Danışma ve İşbirliği Mekanizması Tesis Edilmesine Dair Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun.”

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in onayladığı 5479 sayılı “Gelir Vergisi Kanunu, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun, Özel Tüketim Vergisi Kanunu ve Vergi Usul Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”a göre gelir vergisinde tek tarifeye geçilecek, yatırım uygulaması kaldırılacak.

Kanuna göre, yıllık gelirin 7 bin YTL'ye kadar olan kısmından yüzde 15, 7-18 bin YTL arasındaki kısmından yüzde 20, 18-40 bin YTL arasından yüzde 27 ve 40 bin YTL'nin üzerindeki kısmından ise yüzde 35 vergi alınacak.

Buna göre, gelir vergisinde eski tarife ile yerine konulacak yeni tarife şöyle:

. VERGİ DİLİMLERİ GELİR VERGİSİ ORANLARI

Eski tarife Ücretliler Diğer Mükellefler

(Yüzde) (Yüzde)

----------------------- ---------- -----------------

6.600 YTL'ye kadar 15 20

6.600-15.000 YTL arası 20 25

15.000-30.000 YTL arası 25 30

30.000-78.000 YTL arası 30 35

78 bin YTL üstü 35 40


.

Yeni tarife GELİR VERGİSİ ORANI

---------------------- -------------------

7.000 YTL'ye kadar 15

7.001-18.000 YTL arası 20

18.001-40.000 YTL arası 27

40.000 YTL'nin üzeri 35

YATIRIM İNDİRİMİ UYGULAMASI


Kanunla yatırım indirimi uygulamasına son verilecek, Gelir Vergisi Kanunu'nun yatırım indirimi istisnasını düzenleyen 19. maddesi yürürlükten kaldırılacak.

1 Ocak 2006 tarihinden önce uygulanan yatırım indirimi istisnasına ilişkin geçiş hükümlerine göre, 1 Ocak 2006'dan önce yatırıma başlayan mükellefler, 31 Aralık 2005 tarihinde yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerine göre hesaplayacakları yatırım indirimi istisnası tutarlarını, bu tarihteki mevzuat hükümleri çerçevesinde 2006, 2007 ve 2008 yıllarına ait kazançlarından indirebilecek.

Söz konusu yıllara ilişkin beyan edilecek kazançlardan indirilemeyen bir kısmın kalması halinde, kalan tutar, 2008'den sonraki yılların kazançlarından indirilemeyecek.

AMME ALACAKLAR

Genel bütçeye gelir kaydedilen vergi, resim, harç ile vergi cezaları ve bunlara bağlı zam ve faizler için uygulanan hacizlerde, amme alacaklarına tanınan rüçhan hakkının genel bütçe vergi gelirleri açısından da korunacak. Kamu alacağı; borçlusunun iflası, mirasın reddi ve terekenin resmi tasfiyeye tabi tutulması hallerinde var olan öncelik hakkı, İcra İflas Yasası'ndaki hükümlere paralel olarak, imtiyazlı alacaklar içinde de korunarak ilk sıraya alındı.

Kamu borçlusunun üçüncü şahıslar nezdindeki menkul mallarının, alacak ve haklarının haczedilmesi halinde, üçüncü şahıslara, mahkemeler aracılığıyla iddia ettikleri durumu ispat etme imkanı verilecek.

Kendisine haciz bildirisi tebliğ edilen üçüncü şahıslar, amme borçlusunun mallarının, alacak ve haklarının kendilerinde bulunup bulunmadığına ilişkin cevaplarını, 7 gün içinde ilgili tahsil dairesine bildirecek. Bu süre içinde bildirimde bulunulmaması halinde, kanuni takibat yapılacak. Üçüncü şahıslara, haciz bildirisinin tebliğ tarihinden itibaren 1 yıl içinde, menfi tespit davası açma hakkı verilecek.

Mahkemece yürütmeyi durdurma kararı verilmeden önce yapılan takipler nedeniyle tahsil edilen tutarlar ya da tatbik edilen hacizlerle ilgili, gösterilen teminatın alacaklı tahsil dairesince kabul edilmesine bağlı olarak işlem tesis edilecek; tahsil edilen tutarlar iade edilebilecek ya da hacizler kaldırılabilecek.

Menfi tespit davası açan üçüncü şahsın haksız çıkması halinde ise haksız çıktığı tutarın yüzde 10'u kadar inkar tazminatına hükmedilecek, 1 aydan 6 aya kadar hapis cezası verilecek.

Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle menfi tespit davası açma hakkı olmayan üçüncü şahıslardan, ödeme emrine itiraz edilmiş ve kısmen veya tamamen itirazı reddedilmiş olanlar ile takip konusu amme alacağının asıl amme borçlusu tarafından ödenmiş olması nedeniyle borçlu sıfatı sona ermiş olanlardan, haksız çıkma zammı tahsil edilmeyecek.

BİYODİZELE ÖTV

Kaçakçılık Mücadele Kanunu'nca el konulan veya Gümrük Kanunu uyarınca tasfiyelik hale gelenlerden, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nca belirlenen zorunlu standartlara uymayanlarının rafinelere teslim edilmesi halinde, vergiyi doğuran olay, bu malların rafineriler tarafından tesliminde gerçekleşecek ve verginin mükellefi, bu teslimi gerçekleştirenler olacak.

Biyodizele litre başında 0,6498 YTL oranında ÖTV getirilecek.

Traş sabunu, traş köpüğü ve traş kremine, yüzde 6.7 oranında ÖTV uygulanacak.

Alkollü içkiler ile sigara ve puronun asgari maktu vergi tutarları, nispi vergileme yöntemiyle yapılacak.

MOTOSİKLETTE ÖTV ARTTI

Motosiklet piyasasında yerli üretimi desteklemek amacıyla aynı kanunda yapılan değişiklikle de motosikletler (mopedler dahil) ve bir yardımcı motoru bulunan tekerlekli taşıtlar (sepetli olsun olmasın) için yüzde 8 olarak uygulanan ÖTV oranı artırılacak. Motor silindir hacmi 250 cm3'ün altında olanlara yüzde 22 oranında, motor silindir hacim 250 cm3'ü geçenlere ise yüzde 37 oranında ÖTV uygulanacak.

“Vergi ziyaı suçu” işleyenlere, ziyaa uğrattıkları verginin 1 katı tutarında ceza getirilecek.

1 Ocak 2006 tarihinde önceki dönemlere ilişkin olarak, bu tarihten sonra ortaya çıkan ve vergi zıyaı cezası kesilmesini gerektiren fiiller için zıyaa uğratılan verginin 1 katı tutarında vergi zıyaı cezası kesilecek. Bu ceza, vergi zıyaına, vergi kaçakçılığı dolayısıyla yol açanlara 3 kat, iştirak edenlere 1 kat, vergi incelemesine veya takdir komisyonuna sevk edilmesinden sonra verilenler hariç olmak üzere, kanuni süresi geçtikten sonra verilen vergi beyannameleri için de yüzde 50 oranında uygulanacak.

TEKEL Genel Müdürlüğü'ne ait taşınmazların devri için 31 Aralık 2005 olarak öngörülen süre de 30 Haziran 2006'ya uzatılacak.

ESENBOĞA YOLU DÜZENLEMESİ

5481 sayılı “Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun” ise Esenboğa Protokol Yolu ve çevresindeki gecekondu alanlarının dönüşümüne ilişkin projenin uygulanmasındaki aksaklıkların giderilmesini amaçlıyor.

Yasaya göre, daha önce Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nca yapılan proje içinde her ölçekteki imar planlarının yapılması, yaptırılması ve onanması işlemini, Ankara Büyükşehir Belediyesi yürütecek.

Kanun kapsamında belediyeye devredilen gayrımenkullerden, idare ve belediyenin, proje kapsamında kullanılan kaynak dikkate alınarak Bakanlık tarafından belirlenenlerin mülkiyeti, idare adına tescil edilecek.

Proje alanındaki gecekonduların yıkıldığı yerlerdeki arsa sahiplerinden, arsa bedellerini, kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar ödemeyenler, bu bedeli, müşterek banka hesabına proje bedeli olarak yatıracak.

Proje, müşavirlik ve kontrollük hizmetleri, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ve Ankara Büyükşehir Belediyesi'nce özel hukuk hükümlerine göre kurulacak veya iştirak edilecek şirkete, bedeli karşılığında yaptırılabilecek.

ELDE EDİLECEK GELİR

Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi'nden elde edilen gelir, projenin finansmanında kullanılacak. Ancak projenin devamı süresince Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ve Belediye tarafından müşterek banka hesabına aktarılan ödenekler, bu hesapta biriken gelirlerden geri tahsil edilebilecek.

Projenin tamamlanmasından sonra artan proje geliri varsa, bu gelirin Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nca belirlenecek kısmı, Toplu Konut İdaresi, belediye ile proje sınırları içindeki ilçe ve ilk kademe belediyelerin bütçelerine, kalan kısmı ise genel bütçeye gelir kaydedilecek.

“TÜRKİYE-MAKEDONYA”

Sezer'in onayladığı 5482 sayılı “Türkiye Cumhuriyeti ile Makedonya Cumhuriyeti Arasında İşbirliği Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun”a göre ise Türkiye ile Makedonya Cumhuriyeti; altyapı, özelleştirme, sulama, tarım ve hayvancılık, endüstriyel tesislerin rehabilitasyonu, küçük ve orta ölçekli işyerleri ile enerji komplekslerinin geliştirilmesi, turizm, sağlık, çevre, bilimsel ve kültürel konularda işbirliği yapacak.

YARGITAY'A KADRO...

5483 sayılı “190 Sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Eki Cetvellerin Yargıtay Başkanlığına Ait Bölümünde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”a göre de Yargıtay Başkanlığı'nın merkez teşkilatına 30 koruma ve güvenlik kadrosu ihdas edilecek.

5484 sayılı “Türkiye Cumhuriyeti ile Güney Afrika Cumhuriyeti Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığına Engel Olma Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun”a göre de gerçek ve tüzel kişilerin, aynı gelir üzerinden, hem Türkiye hem de Güney Afrika'da vergilendirilmesi önlenecek.

Vergileme hakkı, gelir unsurları itibariyle, ikamet edilen veya kaynak devletlerden birine bırakılacak. Bunun mümkün olmaması halinde, iki devlet arasında paylaştırılacak.

5486 sayılı “Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı ile Çin Halk Cumhuriyeti Kalite Yönetimi, Denetim ve Karantina Genel İdaresi Arasında Sanayi Ürünlerinde Kalite ve Güvenliğe İlişkin Danışma ve İşbirliği Mekanizması Tesis Edilmesine Dair Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun” ise ikili ticaretin kolaylaştırılmasını ve özellikle Çin'den ithal edilen ürünlerin güvenli olmasına katkı sağlamayı amaçlıyor.