BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Mafyaya büyük isyan

Bulgaristan'da, araştırmacı gazeteci İvanov'a yapılan bombalı saldırı ülkeyi ayağa kaldırdı

Abone ol

Bulgaristan'da, araştırmacı gazetecilik alanında en ünlü isimlerinden biri olan gazeteci Vasil Ivanov'a karşı dün düzenlenen bombalı suikast girişimine tepkiler sürüyor. Ivanov'a destek olmak amacıyla ülkenin önde gelen yazar ve gazetecilerin girişimiyle başkent Sofya'da bugün protesto gösterisi düzenlendi.

Başbakanlık binası önünde yapılan ve hava muhalefeti nedeniyle yalnızca 200 kişinin katıldığı protesto gösterisinde mafyaya karşı sloganlar atıldı ve içişleri ile adalet bakanları istifaya çağrıldı. Çoğunluğunu gazetecilerin oluşturduğu göstericilere bazı milletvekilleri ile eski başbakanlardan Filip Dimitrov da destek verdi.
Filip Dimitrov, Bulgaristan'da basın özgürlüğünün ciddi derecede tehdit altında olduğunu belirterek, “Devletin görevi basının özgürce çalışmasını sağlamaktır. Mafya ve yolsuzluğa karşı mücadelede basın en önemli güçlerden biridir” dedi.
Protesto gösterisi sırasında yapılan konuşmalarda da mafya gruplarının devletle içiçe olduğu ileri sürülerek, hükümetin zaman yitirmeden suç örgütlerine karşı geniş çaplı operasyon başlatması
istendi. Protesto gösterisi olaysız sona erdi.
Bulgaristan Parlamentosu da bugün bildiri yayımlayarak, gazeteci Vasil Ivanov'a karşı düzenlenen bombalı saldırı girişimini kınadı.
Parlamento genel kurulunda tartışmalı oturum sonunda kabul edilen bildiride olay, “barbarca bir saldırı” olarak nitelenerek, ”Parlamento bu barbarca saldırıyı şiddetle kınıyor ve olayın faillerinin bir an önce yakalanarak gerekli cezalara çarptırılmasını bekliyor” denildi.
Yaptığı haber röportajlarda genellikle yolsuzluk ve mafya faaliyetlerinin gerçek yüzünü ortaya çıkarmaya çalışan Vasil Ivanov'un evine dün sabaha karşı kimliği bilinmeyen kişi veya kişiler tarafından bombalı saldırıda bulunulmuştu. Olayda şans eseri ölen ya da yaralanan olmamış, apartmanda önemli hasar meydana gelmişti.
Ivanov bir süre önce, cezaevlerinde bulunan mafya üyelerinin buradaki yaşantılarını konu alan haber programı hazırlamış ve bu programda Sofya Cezaevi'nde tutuklu bulunan bir mafya liderinin doğumgünü kutlaması gerekçesiyle düzenlediği içkili alemin cep telefonu kamerasıyla çekilmiş görüntülerini yayınlamıştı. Ortaya çıkan skandal üzerine Sofya Cezaevi'nde çok sayıda görevli gözaltına alındı. Ivanov'a karşı düzenlenen bombalı saldırı girişiminin bu haberle ilgili olduğu tahmin ediliyor.